Restaurace bez terasy nemají na Plzeňsku velkou šanci

Restaurace v Plzeňském kraji, které si chtějí udržet své zákazníky a přilákat nové, musejí mít v létě u provozovny co možná největší předzahrádku. Jejich počty neustále rostou, zejména ve větších městech. Známé restaurace odhadují, že jim díky venkovním místům k sezení rostou od května do září tržby nejméně o 40 procent.

Jarní servisní akce AUTO CB

Restaurace v Plzeňském kraji, které si chtějí udržet své zákazníky a přilákat nové, musejí mít v létě u provozovny co možná největší předzahrádku. Jejich počty neustále rostou, zejména ve větších městech. Známé restaurace odhadují, že jim díky venkovním místům k sezení rostou od května do září tržby nejméně o 40 procent. Města motivují jejich vznik symbolickými cenami nájmů za veřejná prostranství. Plzeňské obvody dokonce na majitele restaurací tlačí, aby je budovali. Považují to za oživení. Majitelé se shodují, že díky zahrádkám přicházejí noví klienti, zejména mladého a středního věku.
"Pokud dodám obvodu náčrtek a splním smluvní podmínky, které nejsou nijak obtížné, můžu otevřít zahrádku do dvou týdnů," řekl Viktor Starý, provozovatel pěti větších restaurací a jednoho bufetu v Plzni. Dodal, že musí nechat na chodníku minimálně 1,5metrový volný pruh a po 22:00 udržet bezhlučný provoz. Ceny za zábor veřejného prostranství, které se spočtou až na konci sezony, se meziročně nezvyšují. Všechny obvodní radnice v Plzni mají zájem, aby živnostníci terasy měli a udržovali je.
"Slušná restaurace bez zahrádky už nemá šanci. Pro matky s dětmi je to místo k setkávání. Musí být ale čisté a nabízet i dětské prvky na hraní," řekl Ivo Turner, majitel pizzerie u náměstí ve čtyřtisícových Blovicích na jihu Plzeňska. Kdyby měl místo současných 30 míst 70, a hlavně prostor pro pískoviště a houpačky "byl by král".
Zahrádky se otevírají na náměstích, ale i u venkovských hostinců, zejména poblíž cyklotras. "Sedí tu cyklisti, kteří chtějí vidět na své kolo za 100.000 korun anebo ’závisláči’. Místní se neschovávají dovnitř, všichni tu ví o každém všechno," řekla číšnice z restaurace U hradu ve Švihově na Klatovsku. Podle ní je v této malé vsi zahrádka už 25 let. "Terasy byly ale na vsích vždy, minimálně se pilo před hospodou na stojáka," dodala.
Matky s dětmi jdou podle Starého pouze na terasu. "Přes léto chodí lidé, které tu v zimě nevidím," dodal. Jeho restaurace Podlesí, jež má třetím rokem zahradu se 70 místy, zvýší díky ní letní tržby o 40 procent.
Problémy s rušením klidu řeší městská policie v Plzni tak třikrát čtyřikrát do měsíce. "Policejní hodina" není daná. Stanoví ji úřad městského obvodu, který může hostinským povolení odejmout. "Rušení klidu řešíme hrozbou pokuty a správního řízení," řekl velitel strážníků Luděk Hosmann. Většinou udělí jen symbolickou pětisetkorunu.
Náklady na stavbu terasy se pohybují od 100.000 korun výše. Majitelé musí vydláždit pozemek, lavice a stoly si většinou nechají vyrobit na míru, nakoupí slunečníky, plátěné střechy nebo pergoly. Starý bude mít nyní zahrádky u třech svých restaurací otevřené od května do konce září, ale příští rok s nimi počítá už od dubna. V příští roce otevře terasu se 100 místy a malým pódiem v restauraci Uctívaný velbloud v centru, kde ji vybuduje, podobně jako kolegové v okolí, na nevyužitém dvoře. Velbloud je sice ve sklepeních, ale v horkých měsících tam lidé stejně nevydrží.
Nedávno otevřený Pivovarský dvůr na okraji Plzně v Černicích také vsadil na obrovský dvůr, kam se vejde až 150 lidí. Slouží hlavně cyklistům, seniorům a rodinám s dětmi. Chtějí ochutnat originální pivo ze zdejšího minipivovaru. Ten má také Modrá hvězda v Dobřanech na jihu Plzeňska, kde majitel letos ztrojnásobil venkovní místa. Zájem ochutnat netradiční pivo je v Plzni a okolí velmi silný. "Lidé chtějí pořád kvasnice a kvasnice," řekl číšník z restaurace Na Parkáně. Jde o nefiltrovaný Pilsner Urquell, který jinde v republice nekoupíte, dodal.
Počasí podle Starého konzumaci piva podporuje, roste spotřeba točeného nealkoholického Birellu. Restaurace nemají speciální letní jídelníčky, ale potvrzují, že prodávají více saláty a lehčí jídla.
Předzahrádky u silnic lidem nevadí, nejvyhledávanější ale jsou v centrech měst s výhledem do přírody a na historické památky. V Plzni je to restaurace U Mansfelda, El Cid a nově také Caffe Emily s letní terasou na středověkých hradbách. Všechny s výhledem do sadového okruhu kolem historického jádra. V Klatovech restaurace Beseda, kde má zákazník přehled o celém náměstí včetně kostelů a kašny, v Plané na Tachovsku nová rybí restaurace v historickém na náměstí.
V Plzni je dnes zhruba tisícovka restaurací, hospod a pivnic. Z toho zhruba třetinu tvoří nonstopy, jež většinou terasu nemají.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 30.07.2007 07:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka