Kufříky nadačního fondu La Vida Loca umožní opuštěným novorozencům z kraje neztratit minulost

Ne všichni novorozenci mají to štěstí a putují z porodnic se svými rodiči domů. Jen z porodnic v Klatovech, Domažlicích a Stodu míří ročně až deset miminek z různých důvodů do dětských center a dále do pěstounské péče.


Takové děti pak jen velmi těžce hledají informace o prvních dnech svého života. Nemocnice Plzeňského kraje proto zahajují spolupráci s Nadačním fondem La Vida Loca a vstupují do projektu „Život v kufříku“.

Cílem projektu je pro opuštěné novorozence i jejich adoptivní rodiče zachovat první střípky života. Kufříky dnes jako první v kraji převzala Klatovská nemocnice.  

„Pokud již má dítě složitější začátek svého života a nemůže být se svými rodiči, tak alespoň takto pomocí projektu a vzájemné spolupráce zdravotníků a následně pracovníků v sociálních zařízeních nebude jeho život anonymní. Proto nás projekt oslovil a chtěli jsme se přidat k již velké řadě nemocnic, které s nadací spolupracují,“ vysvětluje vrchní sestra dětského oddělení Klatovské nemocnice Gabriela Kubíková.

Výbavou kufříku jsou například první botičky, obleček, hračka, kojenecká lahvička a další drobnosti. Vzpomínky na první chvíle života pak má uchovat Pamětníček - kniha života. Obsahuje mimo jiné prostor pro první fotografii, otisk nožičky a ručičky, kolonky pro zapsání novorozenecké délky, váhy, dále barvy očí, ale také stránku pro fotografii porodnice i sestřiček, které se o miminko v porodnici starají. Ty mohou připsat i osobní přání do života. Další stránky se věnují událostem prvních týdnů a měsíců mimo porodnici. Kniha je přitom stylizována právě pro děti se specifickým životním osudem a liší se od jiných novorozeneckých knih.

„Pro rodiče a pro děti, které vyrůstají v bezpečí vlastní rodiny, se tyto informace mohou zdát samozřejmé. Jejich nejútlejší dětství jim mapují a poté zprostředkují rodiče,“ popisuje zakladatelka nadačního fondu Iva Říhová s tím, že ale děti odloučené od svých biologických rodin tuto příležitost zpravidla nemají. „Mohou zažít změnu rodiny, sociálních pracovníků, prostředí, v němž jejich život začíná. A jejich minulost tak může být ztracena a zapomenuta, což má někdy negativní vliv na vytváření jejich identity. Mít fakta z této doby o sobě i o lidech z okolí jim ale pomohou tuto minulost přijmout a vykročit do budoucnosti,“ doplňuje Iva Říhová.

Kromě kufříků, které pak putují s dítětem, si dnes v Klatovské nemocnici převzali od nadace i barvičky na otisk nožiček a ručiček a tiskárnu pro výrobu prvního portrétu a fotek z porodnice.

Dětské oddělení Klatovské nemocnice vstoupilo do projektu jako první v Plzeňském kraji a jako devatenácté v celé zemi. Nadační fond by ale chtěl postupně vybavit všechny ze zhruba šedesátky českých porodnic. Stodská a Domažlická se přidají v příštím roce.

Nadační fond La Vida Loca byl založen v roce 2015. Za dobu své existence rozdal už 230 kufříků. V ČR se přitom ročně po narození ocitne v dětských centrech či pěstounské péči až 500 dětí.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka