Sekt je prý dobrá inspirace pro rodinu

Osm dětí ve 34 letech s jedinou ženou. Takové "skóre" má vedoucí výroby největšího výrobce šumivých vín, Bohemia Sektu, Josef Švéda. Sekt je pro rodinu dobrá inspirace, řekl.

Cílená propagace v Plzni

Osm dětí ve 34 letech s jedinou ženou. Takové "skóre" má vedoucí výroby největšího výrobce šumivých vín, Bohemia Sektu, Josef Švéda. Sekt je pro rodinu dobrá inspirace, řekl.
Švédovi, kteří oba pocházejí z Moravy, se dětem nikdy nebránili a nestanovili si jejich konečný počet. "Opravdu se nám daří," řekl Josef. Ten už se odnaučil říkat, že Jonáš, který se narodil před třemi měsíci, byl poslední, a nevylučuje, že se rodina ještě rozroste. Poměr dívek a chlapců je podle něj ideální - 4:4. Nejstarší patnáctiletá Hanka má jméno po manželce, s níž expert výroby nejznámějších českých sektů žije už 16 let.
Od školy v roce 1991 žije ve Starém Plzenci, v rodinném domku pronajatém od firmy. Vystudoval obor biochemik pro výrobu lihu a vína. Začínal od píky ve sklepě. Nejdříve se věnoval klidným vínům a nyní už šest let sektům.
"Víno je inspirativní, dá se s ním objevovat celý svět. Je to neobyčejná studnice vjemů, vůní a chutí," uvedl.
Manželka Hanka, kadeřnice, se dříve sektům bránila a spíš ochutnávala klidná suchá vína. Nyní už ale kvalitní sekt neodmítá a umí ho ocenit, řekl Švéda. Musela se naučit být sklepmistrovou manželkou. Musí vědět, jak chytit skleničku, jak ochutnat víno a jak ho ohodnotit, dodal.
Jiná je výroba sektu a jiná je prý jeho konzumace. Sekt se dlouhodobým ležením vyvíjí a vinař ho musí stále sledovat. Člověk se při výrobě nedá nehradit žádným strojem ani počítačem. Provází víno po celou dobu výroby. Zjišťuje, v jaké fázi je, zda je v pořádku a jestli se chuť správně vyvíjí.
"Víno je o zkušenostech," řekl Švéda. Přiznal, že nejoblíbenější druh vína nemá. Podle něj je to nápoj velmi variabilní podle nálady a situace. Na vánoční stůl se podle něj hodí ledové víno, na sobotní odpoledne Bohemia Regia Brut a na posezení s přáteli vína z Pálavy. Nebrání se ale ničemu.
Sekt ze Starého Plzence je podle vedoucího výroby výjimečný tím, že v podniku pracují výjimeční lidé, kteří si předávají zkušenosti od začátku výroby v roce 1942. Také se daří investovat do zařízení i vlastních vinic.
Rozhodující pro kvalitu sektu je příprava cuvée, směsi klidných vín, které se musí navzájem co nejlépe doplňovat. Z něj se vyvíjí kompozice vůní a chutí budoucího sektu. Každé cuvée má specifické vlastnosti, ale musí navazovat na kvalitu předchozí šarže. Začíná výběrem vín z vlastních vinic.
Sekty vyráběné klasickou metodou kvašení v lahvi zrají standardně 15 až 18 měsíců, ale nejkvalitnější Louis Girardot až 36 měsíců. Většinu sektů ale vyrábí podnik v tancích, v nichž trvá kvašení minimálně půl roku.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 23.12.2006 16:22



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka