Škola pro sluchově postižené z Plzně postoupila do finále soutěže o nejlepší oběd

Soutěž o Nejlepší školní oběd 2017 zná desítku nejlepších jídelen, které se v srpnu představí v celostátním finále.


Finálového kola soutěže O nejlepší školní oběd se 24. srpna 2017 v pražské MAKRO Akademii zúčastní nejlepší jídelny z celé České republiky. Tématem 8. ročníku je Zdraví na talíři, které chutná všem.

Jídelny se představí s obědovým menu, které zahrnuje polévku, hlavní pokrm a dezert. Všechna jídla by měla být nutričně vyvážená, moderní, chutná a servírovaná tak, aby upoutala strávníky z řad žáků a studentů. Cena na strávníka nesmí překročit vyhláškou stanovený limit 34 korun a celé menu musí být běžnou součástí jídelního lístku daného zařízení školního stravování.

Desítku nejlepších, ze 71 týmů přihlášených do soutěže, vybrala odborná porota na základě navrženého menu. Mezi hodnotiteli finálového kola zasedne již tradičně Markéta Hrubešová spolu se zástupci Magistrátu Hlavního města Prahy, Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ale i žáků, kterým jsou obědová menu primárně určena.
 „Děti obvykle zdravou stravu samy příliš nevyhledávají. Finalisté nicméně ukazují, že zajímavé a chutné zpracování zaručí, že zdravé menu sklidí úspěch i u malých strávníků. Z kuchařského hlediska máme radost i ze zařazení netradičních pokrmů, receptur a opomíjených surovin,“ hodnotí přihlášky Petr Stádník, šéfkuchař MAKRO.

Cílem soutěže je upozornit na význam vyváženého stravování ve školách a na rizika spojená s dětskou obezitou. Pořadatelé také chtějí poukázat na rostoucí kvalitu a nápaditý přístup jídelen ke stravování dětí, představit současná moderní menu, a pomoci tak vyvracet předsudky týkající se školních obědů.

„Jídelny stále ještě trpí špatnou pověstí, kterou si svým přístupem ke stravování vysloužily v minulosti. Tato klišé už dnes ale dávno neplatí, což dokazuje rostoucí zájem o vzdělávání týkající se dětské výživy, čerstvé suroviny i netradiční zpracování. Každoročně roste také počet přihlášených do soutěže a kvalita soutěžních pokrmů je skutečně vysoká,“ komentuje trendy v odvětví Alena Strosserová, odbornice na školní stravování.

Ve finále, které se koná 24. srpna 2017 v MAKRO Akademii, se utkají následující školní jídelny (řazeny abecedně):
Mateřská škola Jaroměř, Knappova
MŠ Matěchova, Praha 4, Halasova 1069
Střední odborná škola a Stření odborné učiliště, Polička, Čs. Armády
Základní škola Český Brod, Žitomírská
Základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené, Plzeň Mohylová

Základní škola a Mateřská škola Velké Svatoňovice, okres Trutnov
Základní škola Mánesova Otrokovice
ZŠ a MŠ Leskovec, okres Vsetín
ZŠ a MŠ Petrohrad, Černčice
ZŠ a MŠ Velký Beranov u Jihlavy




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka