Školy si rozdělí peníze na prevenci sociálně patologických jevů, tělovýchovné aktivity i podporu technického vzdělávání

Město Plzeň podpoří důležité aktivity škol. Ze tří různých grantových programů jim rozdělí částku ve výši 2,2 milionu korun. Nejvyšší celkovou sumu, tedy 1,2 milionu korun, poskytne Plzeň třem desítkám škol na podporu technického vzdělávání.

Cílená propagace v Plzni

Další prostředky ve výši půl milionu korun si rozdělí školy na podporu primární prevence sociálně patologických jevů a stejná výše podpory půjde i na tělovýchovné aktivity. Podporu většině žádostí schválili již v březnu radní města, u některých z nich měli konečné slovo zastupitelé.  

„Co se týká grantového programu nazvaného Podpora aktivit k technickému vzdělávání pro rok 2016, obdrželi jsme 32 žádostí na celkovou sumu 2,04 milionu korun. Komise pro výchovu a vzdělávání Rady města Plzně je posoudila a doporučila podpořit 30 žádostí, z nichž již byla většina schválena v radě a šest žádostí schvalovalo zastupitelstvo“ uvedla Eva Herinková, náměstkyně pro oblast školství a sociálních věcí. Cílem programu je zvýšit zájem žáků a studentů o studium na středních a vysokých školách s technickým zaměřením a příprava odpovídajícího množství kvalifikovaných pracovníků pro technické obory.  

Peníze podpoří projekty škol, při nichž se například seznámí s mechanikou a zdroji energií v praxi. Například podniknou exkurze na Letiště Václava Havla, vodní mlýn Choteč, Národní technické muzeum v Praze a další. Podpoří vybavení školních dílen pro práci se dřevem, plasty a kovy, zřízení malé robotické laboratoře, činnost technicko-opravářského kroužku a další. 

K prevenci sociálně patologických jevů je určen druhý grantový program města, díky němuž si tři desítky škol rozdělí částku půl milionu korun. Školy, které zajišťují povinnou školní docházku na území města Plzně, peníze použijí na adaptační kurzy pro své žáky, odborné přednášky a besedy, pracovní dílny, exkurze do míst, jako jsou například Lidice nebo Muzeum komunismu v Praze. Jsou určeny i na programy pro pedagogy na téma klima školní třídy a další projekty. „V tomto případě jsme přijali 30 žádostí o finanční podporu, přičemž celková požadovaná finanční částka všech žádostí dosáhla 1,4 milionu korun,“ doplnila Eva Herinková. Cílem grantového programu je aktivní zapojení škol do podpory primární prevence sociálně patologických jevů a předcházení rizikovým jevům v chování žáků, jako jsou záškoláctví, šikana, poruchy příjmu potravy, rasismus, xenofobie, vandalismus nebo užívání návykových látek.

Stejnou částkou, tedy sumou 500 tisíc korun, podpoří radnice také tělovýchovné aktivity škol, které zajišťují povinnou školní docházku na území města Plzně. Z grantového programu Podpora tělovýchovných aktivit je poskytne na projekty, jejichž cílem je vzbudit zájem žáků o pravidelnou sportovní činnost a na projekty, které podporují volnočasový sport, rozvíjejí pohybové aktivity nad rámec běžné výuky, podporují tělovýchovné soutěže, turnaje, kurzy a sportovně zaměřené kroužky. V tomto případě obdržel magistrátní odbor školství 31 žádostí o finanční podporu, celková požadovaná finanční částka všech žádostí dosáhla výše 2,07 milionu korun. Podpora byla navržena 30 žádostem a finanční prostředky tak poslouží mimo jiné k nákupu sportovního náčiní a pomůcek, tréninkové kobercové plochy, zdravotnického materiálu, k pořízení odměn pro sportovní turnaje nebo pomohou uhradit nájem za sportoviště.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka