Skupova Plzeň přiveze do České republiky vietnamské vodní divadlo

Mimořádný 31. ročník festivalu Skupova Plzeň, který se koná v rámci programu Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015, bude hostit zcela unikátní podívanou – vietnamské vodní loutkové divadlo z Hanoje.

Jarní servisní akce AUTO CB

Po mnoha letech budou mít diváci v ČR možnost sledovat jedinečnou hru loutek na hladině pomocí speciálních tyčí a madel, draky, kouřové a ohnivé efekty, to vše v půvabné tradiční scéně a průzračné vodě, připomínající hladiny horských jezer. 

Mua roi nuoc  (překládáno jako „loutky tančící na vodě“) oživuje vodní hladiny v oblasti delty Rudé řeky severního Vietnamu již od 11. století. Vodní loutkové divadlo se hraje uprostřed jezírka nebo jiné vodní nádrže. Herci stojí po pás ve vodě, schovaní před zrakem diváka za bambusovým závěsem, který pokrývá celou přední stranu zděného nebo bambusového pavilonu. Diváci na protějším břehu sledují dokonalou iluzi oživlých loutek na vodní hladině. Divadlo kombinuje náměty z každodenního zemědělského života a z vietnamské mytologie, pověstí a pohádek.

„Původně lidová zábava se za uplynulého půlstoletí dostala do repertoáru vznikajících profesionálních divadel. Dnes je tradice vodního divadla vnímána jako typický prvek vietnamské národní kultury. Čeští diváci mají možnost vidět tento kulturní poklad Dálného východu v originální a plné verzi poprvé od roku 1989. Stylizované jezero u rýžových polí vyroste v prostorách DEPO2015,“ říká Jakub Hora, ředitel festivalu Skupova Plzeň a Divadla Alfa. Národní loutkové divadlo Hanoi bude v DEPO2015 vystupovat od 1. do 4. 9. od 19:00 a 5. 9. od 16:30 a 18:30. Vstupenky jsou již v prodeji.

„DEPO2015 letos může hostit skutečně světové hvězdy a špičkové umělce. Během předchozích akcí jsme ukázali, že umíme zajistit komfort jak pro umělce, tak pro diváky a proto věřím, že hostování vietnamského vodního loutkového divadla bude i díky prostředí DEPO2015 velkým zážitkem,“ doplňuje Jiří Sulženko, ředitel programu Plzně 2015, která DEPO2015 provozuje.

31. Skupovu Plzeň zahájí 28. srpna open air program, při němž projdou ulicemi města velkolepé obří loutky španělské skupiny Carros de Foc. Spolu se soubory z Francie,

Nizozemska, Česka a dalších zemí ovládnou centrum Plzně, které bude po celý víkend žít divadlem i loutkářskými dílnami. 

Druhá část festivalu bude patřit přehlídce současných špičkových inscenací ze čtyř kontinentů. Kromě představení vietnamského vodního divadla se diváci mohou těšit například na skvělou inscenaci House by the Lake izraelské hvězdy Yael Rasooly, nejnovější inscenaci francouzského souboru La Pendue Tria Fata, naprostou špičku vizuální performance  - soubor W.H.S s  představením  Departure , australského performera Nevilla Trantera a jeho nejnovější premiéru The King na motivy života Elvise Presleyeho nebo jevištní experiment Katastrofa španělského souboru Company Serrano. Nejmenším divákům i jejich rodičům nabídne program skvělé zpracování příběhu o statečném cínovém vojáčkovi v podání argentinského loutkáře Omara Alvaréze, pozoruhodnou inscenaci spojující princip loutek, stínohry a evropské klasické hudby Čelista Gauche nebo půvabnou dánskou pohádku Good By Mr. Muffin. Z domácích souborů to bude Divadlo Spejbla a Hurvínka, Naivní divadlo Liberec, Buchty a loutky nebo domácí Divadlo Alfa. Divadlo bratří Formanů uvede českou verzi inscenace Aladin. Dospělí ocení jevištní experiment souboru Handa Gote The Mission. Uskuteční se i světová premiéra mezinárodního projektu UBUdneS v režii Petra Formana, na kterém se podílejí umělci z druhého letošního Evropského hlavního města kultury Mons 2015. 

Skupova Plzeň je bienále, jehož zatím poslední ročník se odehrál v červnu 2014. Letošní festival je mimořádný tím, že se koná mimo obvyklé bienále a jako nesoutěžní přehlídka. Do Plzně se chystají téměř tři desítky souborů, program ale není v tuto chvíli ještě uzavřen. Kromě představení jsou připraveny workshopy, koncerty, či promítání filmových grotesek. 

31. Skupova Plzeň se koná od 28. 8. do 6. 9. na open air scénách v centru Plzně, v Divadle Alfa, ve Velkém i Novém divadle, kreativní zóně DEPO2015, Muzeu loutek a KD Peklo.


Předprodej vstupenek

Na programy open air bude vstup volný, předprodej vstupenek na ostatní představení Skupovy Plzně je postupně možný prostřednictvím portálu Plzeňská vstupenka www.plzenskavstupenka.cz.

Více informací na www.skupovaplzen.cz a www.plzen2015.cz/obriloutkyvplzni.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka