Sládek poděkoval bednářům za jejich práci. Přinesl jim pečenou kachnu

Pečenou kachnu se zelím a knedlíkem přinesl dnes bednářům Plzeňského Prazdroje emeritní vrchní sládek pivovaru Václav Berka jako poděkování za jejich celoroční práci.

Cílená propagace v Plzni

Tradici společného oběda s bednáři během adventu založili sládci Prazdroje v době vzniku někdejšího měšťanského pivovaru a přetrvala až do nástupu komunistického režimu. V roce 2016 byl tento společný sváteční oběd opět obnoven. „Přišel jsem bednářům poděkovat za jejich práci, díky které se nám daří v našich historických sklepích zachovávat tradiční technologii zrání piva v dřevěných sudech a kádích. A také popřát klidné Vánoce a mnoho zdaru v nastávajícím roce,“ říká emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka. Poté poobědval dohromady s bednáři přímo v historickém objektu bednářské dílny. Společně si pak – jak velí tradice – připili ležákem Pilsner Urquell.

Prazdrojští bednáři jsou jedinými pokračovateli kdysi slavného pivovarského řemesla, kteří pracují přímo v některém z evropských pivovarů. Díky jejich práci a díky zachování historického výrobního postupu se daří Plzeňskému Prazdroji uchovávat po generace výjimečnou chuť ležáku Pilsner Urquell, který zraje a kvasí v dubových sudech a kádích.

Osmičlenná bednářská parta nyní usiluje o zápis svého řemesla do seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Poté, co byli zařazeni na krajský seznam, nyní čekají na oficiální informaci o zápisu na národní list kulturního dědictví. Pak již budou moci podat žádost o vstup do elitní skupiny UNESCO.

Poznámka redakce: Víte, kde si můžete v Plzni vychutnat prémiový ležák Pilsner Urguell? U Švejka! Zajděte si na kvalitní pivo do restaurace "U Pětatřicátníků". Restaurace "U Pětatřicátníků" je druhou největší restaurací v Plzni - rozkládá se na dvou patrech, kdy přízemí disponuje 40 místy k sezení a horní patro 160 místy k sezení. V letních měsících je k dispozici i zahrádka ve dvoře s kapacitou 80 a předzahrádka s 15 místy k sezení. Zajišťujeme také rozvoz jídla a catering v Plzni.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka