Slovany promění díky grantu Jiráskovo náměstí

Radnice plzeňského obvodu Slovany uspěla v grantové výzvě programu Parky, vyhlašované Nadací Proměny. S podporou nadace, zahrnující grant do výše 25 mil. Kč, tak město ještě do konce letošního roku začne s přípravou obnovy Jiráskova náměstí.


Součástí projektu bude i revitalizace a zpřístupnění klášterní zahrady, která tvoří důležitou součást prostoru. 

Plzeň se do grantové výzvy Nadace Proměny zapojila spolu s dalšími 32 městy z celé České republiky. O nadační podporu pro stejný projekt město usilovalo už v roce 2011 v předchozí výzvě nadace, tehdy neúspěšně. 

„Během uplynulých čtyř let posunuli plzeňští svůj původní projekt značně dopředu; vlastně díky tomu, že se v jeho přípravě vrátili na samý začátek. K diskusi o osudu Jiráskova náměstí přizvali širokou veřejnost, zapojili důležité partnery z nejbližšího okolí, sociologa a společně připravili velice kvalitní projektový záměr,“ komentuje základ úspěchu plzeňského projektu Jitka Přerovská, ředitelka Nadace Proměny. „Vybrané podklady z vítězné žádosti nyní zájemci najdou na našem webu. Věříme, že v nich řada měst, nebo i občanských iniciativ a architektů může najít cennou inspiraci, jak rozvíjet veřejné prostory v úzké spolupráci mezi místní samosprávou, veřejností, odborníky a neziskovým sektorem.“ 

Na přípravě plzeňského projektu se významně podílejí místní spolek Pěstuj prostor, který koordinoval úvodní práci s veřejností, dále Klášter dominikánů Plzeň a Masarykova základní škola, jejíž žáci přišli s myšlenkou otevřít klášterní zahradu veřejnosti. S radnicí Městského obvodu Plzeň 2 – Slovany teď budou tito partneři spolupracovat i na další realizaci projektu, která již bude probíhat s finanční a konzultační podporou Nadace Proměny. 

Z výstupů z práce s veřejností vyplývá, že lidé od proměny Jiráskova náměstí očekávají hlavně pocitové sjednocení nyní poměrně roztříštěného prostoru. Přejí si kvalitní zeleň, lavičky, dětské prvky, relaxační zónu v klášterní zahradě, zklidnění dopravní situace nebo lepší zpřístupnění prostoru před základní školou dětem. Výraznou změnou by měla projít bývalá trolejbusová točna v jihovýchodní části náměstí. 

Nadace nyní pro zástupce města připravuje úvodní seminář, který bude věnován dalšímu postupu v projektu, časovému harmonogramu jeho jednotlivých etap nebo plánu dalšího zapojování veřejnosti. První etapa projektu se zaměří na přípravu zadání a podkladů pro architektonickou soutěž, která proběhne v příštím roce. Na samotnou obnovu Jiráskova náměstí a klášterní zahrady, která by měla skončit nejdříve v závěru roku 2018, naváže rekonstrukce přilehlých komunikací a technické infrastruktury, jejíž dokončení je plánované do roku 2023. Celkové náklady spojené s projektem pokryjí finance z MO Plzeň 2 – Slovany, plzeňského magistrátu a grantu Nadace Proměny. 

Ve finále grantové výzvy Nadace Proměny, jíž se účastnilo celkem 37 projektů z 33 měst, se rozhodovalo mezi plzeňským Jiráskovým náměstím a odpočinkovou zónou Cidlina v Jičíně. „I když Jičín naši podporu aktuálně nezískal, ocenění si zaslouží nejen za předložený projekt, ale i za celkový přístup a kvalitu údržby zelených veřejných prostranství, která je v porovnání s jinými městy podobné velikosti ojedinělá,“ doplňuje Jitka Přerovská závěrečné vyhodnocení grantové výzvy. „Záměr vytvořit park u sídliště Nové Město Jih je pro jeho obyvatele bezpochyby přínosný, tato myšlenka ale ještě vyžaduje nějaký čas a práci hlavně v oblasti participace. Věřím, že Jičín ji bude nadále rozvíjet.“ 

Grantová výzva 2014 je v pořadí pátou, kterou Nadace Proměny v rámci programu Parky vyhlásila. Další výzvu plánuje v závěru roku 2016. 

Nadaci Proměny založil Karel Komárek a je financována ze soukromých zdrojů. Jen na podporu rozvoje městských parků dosud rozdělila granty ve výši přes 94 mil. Kč. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka