Smlouva o společné realizaci klíčové dopravní tepny Plzně má souhlas radních

Rada města Plzně souhlasila s uzavřením smlouvy s Ředitelstvím silnic a dálnic České republiky a Správou a údržbou silnic Plzeňského kraje o společné realizaci akce nazvané I/20 a II/231 v Plzni, Plaská – Na Roudné – Chrástecká, 2. etapa.


Ta si ze strany města vyžádá v letech 2017 – 2021 investici ve výši 148 milionů korun, celkově pak kolem 450 milionů korun. Plánovaná přeložka silnice I/20 má odvést tranzitní dopravu mimo centrum a snížit tak emisní zátěž ve středu Plzně. Silnice I/20 v současnosti prochází středem města (např. Slovanská ulice, Karlovarská ulice) a způsobuje dopravní komplikace. Schválit smlouvu ještě musí zastupitelé.

„Ředitelství silnic a dálnic, respektive správa Plzeň, připravuje projektovou dokumentaci na novostavbu silnice I/20 v úseku Plaská – ulice Na Roudné, která je jednou ze tří částí plánovaného průtahu silnice I/20 městem Plzeň. V současné době je na akci vydáno platné územní rozhodnutí  a je odevzdána dokumentace pro stavební povolení. Byly také zahájeny výkupy potřebných pozemků tak, aby bylo v roce 2017 možné požádat o vydání stavebního povolení,“ přiblížil technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Dopravní tepna I/20 bude přeložena do nové trasy, tedy vznikne novostavba této silnice v úseku Plaská – Na Roudné, silnice je navržena jako čtyřpruhová. Její začátek bude v křižovatce ulic Plaská a Studentská. Komunikace se následně přimyká k jihozápadní straně železniční trati ČD Plzeň – Žatec, po obou jejích stranách povedou chodníky a cyklostezky. Ke konci úseku bude komunikace stažena do dvou pruhů, touto dvoupruhovou komunikací bude dočasně sveden provoz ze silnice I/20 z novostavby na komunikaci II/231, a to do nově navržené okružní křižovatky. Ta napojí novou komunikaci do ulice Na Roudné - Jateční zhruba v místech dnešních železničních viaduktů. Okružní křižovatka o průměru 36 metrů bude umístěna v prostoru nově vybudovaného železničního mostu na trati Plzeň – Žatec. Odtud bude provoz veden po nově zrekonstruované Jateční ulici. Druhá etapa silnice  v úseku Plaská - Na Roudné - Chrástecká je veřejně prospěšnou stavbou.

Novostavba silnice I/20 v úseku Plaská – Na Roudné je třetí částí takzvaného východního okruhu města. Její dvě etapy D5 - K Dráze a K Dráze - Jasmínová jsou již v provozu. K dokončení celého sedmikilometrového východního okruhu, bude výhledově zbývat doprojektovat úsek z ulice Na Roudné po Rokycanskou třídu a od Rokycanské podél Úslavy na Slovany do Jasmínové ulice.

Bližší představení projektu je na:  https://www.youtube.com/watch?v=0PqX04sg7Pk.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 16.06.2016 08:18



6 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka