Socha pro Plzeň umělecky bojuje proti byrokracii

Po šesti měsících se do Plzně vrací socha, aby podala zprávu o průběhu své „umělecko-diplomatické mise“ v partnerském městě Regensburg. Její dobrodružné putování mělo podle autorů za cíl bez zbytečné byrokracie na běžné rovině propojit českou a bavorskou veřejnost a prověřit možnou spolupráci umělců mimo oficiální protokol.


Autory sochy jsou Matěj Al Ali, Petr Dub a Tomáš Moravec.

Mise začala vden zahájení projektu Zen Plzeň 28. dubna 2015 jako součást aktivit spjatých s Evropským hlavním městem kultury 2015. Sochu však plzeňská veřejnost shromážděná vDEPO2015 nespatřila. Namísto představení uměleckého díla se diváci dozvěděli, že transportní bedna ve formě pyramidy má vyrazit na cestu. Vrhem kostkou, jejíž plochy nesly jména čtyř partnerských měst Plzně, se určilo, kam umělecké dílo poputuje. Volba padla na Regensburg, a tak se umělci Matej Al-Ali, Petr Dub a Tomáš Moravec vydali následujícího dne na cestu. Vše pod heslem: evropská kulturní výměna a evropské kontakty založené na mezilidských vztazích, bez byrokratického pozadí.

„Autoři Sochy pro Plzeň přistoupili k pojmu veřejný prostor jako k evropskému kulturnímu prostoru a svým projektem zkoumali autenticitu kulturních vztahů mezi partnerskými městy,“ vysvětluje kurátorka projektu ZEN Plzeň Karina Kubišová ztýmu Plzeň 2015. „Rozhodli se ignorovat byrokracii provázející v běžné praxi výpůjčky a převzetí uměleckých děl. Proto se vědomě předem neohlásili, nevznesli žádné oficiální dotazy, neproběhla žádná korespondence týkající podmínek, okolností, pojištění a nákladů, jež je běžnou praxí, tedy všechny věci, díky nimž se mohou cítit umělci ve své tvorbě omezováni. Autoři to chtěli provést jinak a vyzkoušet, co se stane, když člověk vyzve k boji etablovaný umělecký provoz se všemi jeho pravidly a směrnicemi a postaví se mu spontánností. Mám upřímnou radost ztoho, že v Regensburgu nalezli otevřenou náruč,“ popisuje Kubišová.

Na druhé straně se jejich projekt navzdory pověstné německé zálibě vbyrokracii setkal spřekvapivě kladným ohlasem. Když mladí umělci znenadání stanuli bez ohlášení ve dveřích Městské galerie (Städtische Galerie) vRegensurgu a vysvětlili svůj záměr, představitelé tamních kulturních institucí na výzvu zareagovali. „Přirozeně bylo zapotřebí nejprve některé věci vyjasnit. Především vzhledem kpožárním předpisům není zcela vhodné umístit „prázdnou bednu“ do výstavních prostor, foyer či na schodiště. Po pár hodinách však bylo nalezeno vhodné místo vHistorickém muzeu. Umělci tak mohli den na to svůj objekt vystavit ve foyer, kde byl kvidění až do října,“ popisuje ředitel historického muzeua vRegensburgu Dr. Peter Germann-Bauer.

Nyní se socha z Historisches Museum Regensburg vrací do Plzně, kde bude slavnostně předána městu. Osobně ji převezme náměstek primátora Martin Baxa 20. října v17:45 hodin na akci ve Smetanových sadech, od středy 21. října pak bude až do 27. listopadu vystavena v mázhauzu budovy radnice.


Pěstuj prostor uměním
Smetanovy sady (před vědeckou knihovnou), Plzeň
20. října 2015, 17.00–19.30 hod

Společná akce projektu Zen Plzeň – město jako výstava a spolku Pěstuj prostor, které spojuje téma veřejný prostor. Podvečer svernisáží výstavy Pěstuj prostor 2012-2015, prezentací projektu Socha pro Plzeň a besedou o roli umění ve veřejném prostoru. Vstup volný!


PROGRAM

17.00
výstava Pěstuj prostor 2012-2015
Vernisáž výstavy, která zachycuje tři roky aktivit Pěstuj prostor – od občanských podnětů v otevřené výzvě a jejich realizací přes highlighty vzdělávacího programu až po Plzeňský architektonický manuál (PAM) či Zelenou mapu Plzně. Těšit se můžete na komentovanou prohlídku s autory jednotlivých projektů. Výstava bude na místě k vidění do 11. 11. 2015.

17:45
Zen Plzeň – město jako výstava, Socha pro Plzeň

Návrat Sochy pro Plzeň, autorů Matěje Al Aliho, Petra Duba a Tomáše Moravce, kterou vdubnu 2015, na základě losu umělci odvezli do partnerského města Regensburg. Dozvíte se podrobnosti o přijetí sochy vRegesburgu a průběhu její diplomatické mise vHistoriches Museu. Nyní se slavnostně vrací do Plzně, podá zprávu o kvalitě kulturních vztahů mezi partnerskými městy a bude předána městu Plzni. Vystavena bude vMázhausu plzeňské radnice od 21. 10. do 27. 11.


18.00
Pěstuj prostor uměním
Beseda o roli umění a drobné architektury ve veřejném prostoru. Kdo o takovýchto projektech rozhoduje, čím je podporován i omezován jejich vznik a co mohou městu přinést? Diskuse bude vedena s návštěvníky vernisáže přímo ve Smetanových sadech a to za účasti zástupců města, umělců, architektů i aktérů z neziskové sféry. Debatu bude moderovat historik umění Rostislav Koryčánek a svou účast vdebatě přislíbil i 1. náměstek primátora pan Martin Baxa.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
16.10.2015 12:11



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka