Sokolníci vysadili v Lužanech dubovou alej

V Lužanech na Plzeňsku vyrostlo nové dubové stromořadí u fotbalového hřiště. Dvě desítky listnáčů, o jejichž výsadbu se postarali členové místní Tělovýchovné jednoty Sokol, propojují okraj sídla s navazující vegetací a vytváří přírodní štít proti větru a hluku.

Cílená propagace v Plzni

Západočeské obci s výsadbou pomohla Nadace ČEZ 50tisícovým příspěvkem.

Členové Sokola se sešli v sobotu 21. května na místním fotbalovém hřišti, aby vysadili zhruba dvě desítky stromků dubu letního. S odborným dohledem vyrostla pod jejich rukama během pár hodin nová alej v okrajové části obce mezi fotbalovým hřištěm a polem. „Pro výsadbu jsme zvolili sloupovitě rostoucí kultivar dubu letního, abychom minimalizovali možnost střetu se zemědělskou technikou. Výsadbou aleje se okraj naší obce přirozeně propojil se stávajícím vegetačním doprovodem, a zeleň tak může sloužit jako ochranný štít před vlivy z okolí," uvedla starostka Lužan Věra Petrželková. 

Náklady na výsadbu dvaceti dubů letních dosáhly 112 tisíc korun, 50 tisíc Lužany uhradily díky nadačnímu příspěvku. Součástí návrhu výsadby byl také plán rozvojové péče zahrnující pravidelnou kontrolu nových dřevin, pletí zálivkových mis a zálivka v době sucha, které budou pod odborným dohledem i nadále provádět členové místní Tělovýchovné jednoty Sokol.

Česká města a obce nově vysazují nebo obnovují stromořadí s podporou Nadace ČEZ od roku 2011. Díky neustávajícímu zájmu žadatelů o grant se podařilo vysadit zhruba dvě stě alejí a letos k nim přibývají desítky dalších. „Benefity plynoucí z výsadby nebo obnovy zeleně v místě bydliště si uvědomují i občané a řada z nich se do výsadbových prací sama zapojuje. Ani aktivní veřejnost v Lužanech nebyla výjimkou a jsme rádi, že díky společně strávenému dni na čerstvém vzduchu zdobí západočeskou krajinu nové dubové stromořadí," řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Pozitivní vliv stromů se dotýká mnoha oblastí lidského života. Správně umístěná zeleň snižuje negativní důsledky urbanizovaného prostředí, je schopná zvyšovat vlhkost vzduchu, tlumit výkyvy teploty i nežádoucí proudění vzduchu. Je významným producentem kyslíku a částečně také vzduch zbavuje škodlivých plynů. Snižuje prašnost i hluk a plní důležitou estetickou funkci.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 29.05.2016 08:24



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka