Stock Plzeň, největší domácí výrobce lihovin, uzavřel distribuční smlouvu s italským výrobcem vermutů a aperitivů, firmou RO.DI.A. Stock Plzeň se tak stal výhradním distributorem populárních výrobků značky Garrone. Garrone, to je především synonymum vynikajících vermutů. Značka Garrone patří na českém trhu k nejoblíbenějším vermutům a její tržní podíl je zhruba čtvrtinový.
V loňském roce činily prodeje vermutů Garrone na českém a slovenském trhu zhruba 450 tisíc litrů. „Naším cílem je jen v letošním roce zvýšit prodeje o pětinu. Myslíme, že na to Garrone má jednoznačný potenciál,“ uvedl ředitel prodeje a marketingu Stocku Plzeň Richard Švéda.
Výrobky Garrone bude Stock Plzeň na trhu nabízet v pěti variantách: Bianco, Rosso, Extra Dry, Cherry a Bitter. Garrone Bianco je klasickým a nejoblíbenějším vermutem Garrone. Vyrábí se z vybraných druhů bílých vín nejvyšší kvality, dle původní receptury, která vyžaduje směs alpských bylin a exotického koření. Má světle zlatavou barvu a příjemnou aromatickou vůni. Garrone Rosso je kořeněný vermut s nezaměnitelnou chutí. Vyrábí se z bílého vína a výtažku ze směsi aromatických bylin. Jeho tmavě zlatavá barva se získává přidáním karamelu. Garrone Extra Dry je suchý vermut vyráběný z bílého vína a výtažku směsi volně rostoucích alpských bylin a koření. Jeho suchá chuť má lehký citrusový nádech a vůni dominuje jalovec a heřmánek. Mimoto Stock Plzeň do distribuce převzal rovněž aperitiv Garrone Cherry, vyráběný z drcených višní a vyzrálého červeného vína. A konečně bude nabízet likér Garrone Bitter. Temně červený Garrone Bitter v sobě spojuje hořkost enciánu a rebarbory se sladkou chutí pomeranče, vanilky a malin.
Historie vermutů sahá až do 18. století, kdy italský mnich Antonio Carpano zřejmě jako jeden z prvních začal víno obohacovat nejrůznějšími bylinnými extrakty. Takové víno bylo používáno pro léčení zažívacích potíží. Brzy se však zjistilo, že povzbuzuje chuť k jídlu a vermuty se staly populárními aperitivy. Při výrobě vermutů se nejdříve vybrané bylinky (používá se například muškátový oříšek, hřebíček, máta peprná, hořec, meduňka a nejrůznější alpské byliny) louhují v lihu či ve vinném destilátu. Naprosto nezbytnou bylinou je pelyněk pravý, jehož označení wermut (německy) či wormwood (anglicky) také dalo vermutům jméno. Výluh se pak míchá s dalším lihem, cukrovým sirupem a sladkým révovým vínem. První vermuty vznikly v italském Turíně a v jeho nejbližším okolí. A právě v tomto regionu, ve městě Canti nedaleko Turína, se dodnes vyrábí i vermuty Garrone.