Stock přichází na trh s čirým Fernetem 8000!

V samotném závěru roku 2007 uvádí společnost Stock Plzeň, největší výrobce lihovin v zemi, na trh produkt zcela nové generace. Přírůstkem v sortimentu Stocku Plzeň a naprostou novinkou na trhu se stává bylinný destilát Fernet Stock 8000. Fernet Stock 8000 představuje unikátní koncept na trhu lihovin. Receptura sice vychází z obdobných základů jako Fernet Stock, avšak Fernet Stock 8000 je vyráběn novou originální technologií.

Jarní servisní akce AUTO CB

V samotném závěru roku 2007 uvádí společnost Stock Plzeň, největší výrobce lihovin v zemi, na trh produkt zcela nové generace. Přírůstkem v sortimentu Stocku Plzeň a naprostou novinkou na trhu se stává bylinný destilát Fernet Stock 8000. Fernet Stock 8000 představuje unikátní koncept na trhu lihovin. Receptura sice vychází z obdobných základů jako Fernet Stock, avšak Fernet Stock 8000 je vyráběn novou originální technologií. Proto již na první pohled překvapí - Fernet Stock 8000 je totiž krystalicky průzračný a čirý.
„Dokázali jsme, že bylinné lihoviny nejsou jen o tradicích a přísně střežených starobylých receptech, že i v této oblasti lze nabídnout něco zcela moderního a neokoukaného, co se vymyká zavedeným konvencím a postupům. Tento segment lihovin rozhodně nesmí ustrnout na místě, potřebuje produkty s novou chutí a vynikající míchatelností, které osloví další skupiny spotřebitelů,“ uvedl generální ředitel Stocku Plzeň Martin Petrášek.
Receptura Fernetu Stock 8000 se rodila dva roky a byla komponována s ohledem na nejmodernější trendy v konzumaci lihovin. Záměrem bylo spojit to nejlepší, co zákazníci oceňují u různých kategorií lihovin. Fernet Stock 8000 tak získal čirost vodky, osobitost a eleganci ginu a zároveň neztratil přírodní charakter vlastní bylinným lihovinám. Svým charakterem a složením se tak stal vlastně prvním zástupcem zcela nové kategorie lihovin, kterou ve Stocku Plzeň nazvali bylinný destilát.
Zcela originálním znakem Fernetu Stock 8000 je jeho čirá barva, která je naprosto neobvyklá. Průzračná barva nápoj celkově odlehčuje, přesto však v chuti Fernetu Stock 8000 zůstává jednoznačně zachováno zřetelné a nezaměnitelné aroma a kouzlo použitých bylinek. Obě tyto charakteristiky byly pro Fernet Stock 8000 voleny záměrně tak, aby oslovily konzumenty, kteří chtějí jít vlastní cestou a ochutnat něco zcela nového. Unikátní je chuťový vjem, který vzniká při vypití vychlazené sklenky nového produktu. Nejprve vyniká mimořádná jemnost a čistota použitých destilátů a teprve po krátkém okamžiku přichází jedinečná, avšak nevtírává chuť a aroma bylin. Tento specifický efekt (odborně nazývaný H-efekt) je dalším faktorem, který Fernet Stock 8000 odlišuje od ostatních bylinných lihovin.
Mimořádný důraz byl při komponování receptury Fernetu Stock 8000 kladen na možnost využít jej jako bázi pro míchané nápoje. Fernet Stock 8000 je tak přímo předurčen k přípravě nepřeberného množství míchaných drinků. Stock Plzeň jejich receptury připravuje s předními českými barmany, další nápady se však jistě spontánně zrodí přímo na barech a v restauracích. Charakter nápoje podtrhuje i moderní design lahve, v níž se bude Fernet Stock 8000 prodávat, a vzhled etikety. Lahev z čirého skla i průhledná etiketa byly navrženy tak, aby co nejvíce vynikla jeho průzračnost a čistota.
Základem nové receptury je destilát z macerátu 14 naprosto stejných bylinek, z nichž se vyrábí i Fernet Stock. Jen samotná macerace bylin za studena trvá 8 měsíců. Následuje velmi pomalá destilace v měděných kotlících takzvanou metodou pot-still, jíž se vyrábějí také například prémiové vodky, whisky či cognac. Pot-still umožňuje dokonale oddělit nežádoucí složky, úkap a dokap, a získat jen nejčistší destilát. Tento destilát se pak v přesně určeném poměru míchá s dalším destilátem z vysokohorských bylin, lihem, speciálně upravenou vodou a malým množstvím cukru. Zcela specifickou operací je závěrečné vymražení produktu a pomalá filtrace, která ještě zdokonalí jemnost a čistotu nového výrobku. Výsledný produkt dále zraje ve smaltovaných tancích nejméně jeden měsíc kvůli harmonickému scelení všech složek. Výsledkem unikátního postupu, který dosud nikdy nebyl použit, je naprosto čirá lihovina s obsahem alkoholu 35 %.
Celkem je ve Fernetu Stock 8000 obsaženo 35 bylin, z nichž prim hrají takzvané funkční byliny - anýz, pelyněk, jalovec, kardamon a galgan. Každá z nich má nenahraditelný význam. Pelyněk pravý, zdroj mýty opředeného, po desetiletí zakázaného alkaloidu thujon, je známý především jako součást absintu. Anýz umí stimulovat chuťové pohárky a právě on je startérem výše zmiňovaného H-efektu, kardamon a galgan jsou po staletí používány pro své afrodisiakální účinky. Jalovec se svým nezaměnitelným aromatem je zase klíčovou součástí ginu.
Fernet Stock 8000 bude distribuován do maloobchodní sítě i do gastronomie. Ještě v letošním roce přitom Stock Plzeň počítá s prodejem 400 tisíc litrů. Start nové značky přitom Stock Plzeň výrazně podpoří prostřednictvím ochutnávek, outdoorové a televizní reklamy i komunikací na internetových stránkách.

Základní informace o Fernetu Stock 8000:

· zcela nová receptura a unikátní technologie výroby, díky níž je výsledný produkt čirý
· jedná se o bylinný destilát, zcela novou kategorii v oblasti lihovin
· celkem obsahuje 35 bylin a koření, z nichž nejdůležitější jsou anýz, pelyněk, jalovec, kardamon a galgan (takzvané funkční byliny)
· byliny se macerují nejméně 8 měsíců v lihu a následuje velmi pomalá destilace v měděných kotlících, tzv. pot - still
· vzniká spojením dvou destilátů
· přidává se měkká plzeňská voda, speciálně upravená a zbavená nežádoucích minerálů
· produkt se vymrazuje a následně pomalu filtruje, což ještě podpoří jeho čistotu (ice filtered)
· Fernet Stock 8000 musí nejméně jeden měsíc ležet kvůli harmonickému scelení všech složek
· výroba celkem trvá zhruba 10 měsíců
· obsah alkoholu 35 %
· vynikající báze pro přípravu míchaných nápojů
· doporučuje se podávat vychlazený na cca -8 stupňů Celsia, při této teplotě nejlépe vyniká H-efekt


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 16.10.2007 09:00



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka