Stoletý dub u muzea zatím nekácet: Experti rozhodli o desetiletém prodloužení života

Mohutný dub letní před Západočeským muzeem byl odborníky vyhodnocen jako stabilní a není nutné řešit jeho kácení. Strom bude pod stálým dohledem specialistů, kteří navrhli soubor pěstebních opatření. Dub by měl vydržet ještě minimálně deset let.

Jarní servisní akce AUTO CB

Mohutný dub letní před Západočeským muzeem byl odborníky z hlediska odolnosti vůči zlomu či vývratu vyhodnocen stále jako stabilní a v současné době není třeba řešit jeho akutní kácení. Specialisté rovněž navrhli soubor pěstebních opatření a dřevina bude i nadále pod jejich stálým a pravidelným dohledem.

Tahové zkoušky, které byly provedeny na dubu, nám ukazují, že zhruba sto let starý strom s velmi tvrdým dřevem, je navzdory existenci dutiny u báze kmene odolný proti vývratu i zlomu. Odborníci se shodli na tom, že dřevina, která je současně napadená dřevokaznou houbou, zde vydrží ještě nejméně deset let. Do té doby stojí za to z hlediska historického, kompozičního, mikroklimatického a ekologického, strom zachovat, a proto ho určitě kácet nebudeme,


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 22.01.2024 16:38



4 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka