Strážníci z plzeňské odchytové skupiny prošli školením zvířecích záchranářů

Městská policie Plzeň má kromě jiného i speciální odchytovou skupinu strážníků, kteří se věnují odchytu ztracených, toulavých, opuštěných či poraněných zvířat ve městě. Ve své podstatě se jedná o profesionální tým proškolených lidí, kteří drží 24hodinové služby na lince 156 a speciálně vybaveném zásahovém vozidle.


Odchytová skupina, čítající vždy dva strážníky na směně, sídlí na služebně Plzeň – Bory už několik let a lidé z této skupiny mají za sebou už nespočet zajímavých zásahů, výjezdů a zachráněných zvířat. "Za ta léta, co s těmito lidmi naše stanice intenzivně spolupracuje, a mám možnost vidět, jak to funguje i v jiných městech, si troufám říci, že město Plzeň má v toto směru určitě prvenství a jedny z nejlepších lidí na správném místě," říká šéf Záchranné stanice živočichů v Plzni Karel Makoň.


Proto nabídl novému veliteli Karlu Machovi speciální čtyřhodinový kurz, aby zvířecí záchranáři  se všemi ve službě fungujícími strážníky probrali základní i speciální věci při odchytu a manipulaci s volně žijícími živočichy. 

Školení proběhlo bezplatně  přímo na Záchranné stanici živočichů v Plzni Doubravce. "Sešli jsme se celkem dvakrát (pondělí 22. 2. A středa 24. 2.), a to hlavně kvůli střídání směn, tak aby všichni „odchytáři“ a jejich náhradníci ze skupiny čtyřhodinovým kurzem prošli," líčí Makoň. 

"Osobně jsem z tohoto setkání měl dobrý pocit, i když směna, která přišla rovnou z noční služby po třech odsloužených nočních, toho evidentně měla docela dost. Na druhou stranu jsme ale řešili několik důležitých věcí, koukli se po léčebném areálu, ukázali si odchytové pomůcky a hlavně probrali palčivé problémy, které v Plzni řešíme. Mluvilo se nejenom o volně žijících zvířatech, mláďatech a manipulaci s našimi zvířecími pacienty, ale i o městských holubech, nákazové situaci, ochraně zdraví lidí, úklidu kadaveru, liškách, kunách, divokých prasatech a dalších konkrétních případech či tématech," popisuje Makoň.

Obě strany domluvily i další společné postupy a součinnost, tak aby i nadále patřilo město Plzeň k městům, která mají tento nadstandardní servis jak pro lidské, tak i zvířecí obyvatele na velice vysoké funkční a profesionální úrovni. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka