Sušický Spak přesunul výrobu na Slovensko

Sušický Spak-VSD Austria, výrobce kečupů, dresinků, omáček a majonéz s třetinovým podílem na trhu, změnil majitele a přesunul část výroby na Slovensko. Firma se stala součástí nadnárodní potravinářské skupiny Matmar se sídlem ve Vídni. Polovinu výroby kečupů přesunul Spak do sesterského závodu v jihoslovenském Šamoríně

Cílená propagace v Plzni

Sušický Spak-VSD Austria, výrobce kečupů, dresinků, omáček a majonéz s třetinovým podílem na trhu, změnil majitele a přesunul část výroby na Slovensko. Firma se stala součástí nadnárodní potravinářské skupiny Matmar se sídlem ve Vídni. Polovinu výroby kečupů přesunul Spak do sesterského závodu v jihoslovenském Šamoríně, kde rakouský majitel investoval desítky milionů korun. Sušická výroba se přesto rozšíří, řekl prokurista Čeněk Kohoušek.
"Vídeňský Spak, který nás vlastnil, se stal součástí nadnárodní firmy Matmar, která působí po celém světě," dodal. Ve výrobě ani vedení sušické firmy se nic nemění, podnik se ale dostává na nové trhy. Pan Spak působí také ve vedení Matmaru, uvedl Kohoušek.
S přesunem do Šamorína začal Spak před rokem a půl. Plnou výrobu tam zahájil po nákupu strojů na přelomu loňského a letošního roku. V Sušici, kde chtěl ještě před dvěma lety postavit Spak novou halu, se tak uvolnily prostory, které ale hned zaplnila jiná výroba. Firma proto do poloviny roku rozhodne o přístavbě za "nejvíce desítky milionů korun".
"Jedeme na technické maximum. Naše expanze je velmi rychlá," uvedl Kohoušek. K současným 140 lidem potřebuje firma 25 lidí, které už shání dva měsíce. Znovu chce zavést čtyřsměnný provoz. V Šamoríně, kde je nyní 20 lidí, jich přijme deset a postoupí ze 1,5 na dvě směny.
Sušický Spak loni utržil, bez slovenské firmy, téměř půl miliardy korun, meziročně o desetinu více. Export vzrostl o desetinu a tvořil polovinu produkce. Firma dodává do celé západní Evropy, dresinky a hořčice "na přání" do USA a Austrálie. Menší objemy jsou na východ a Balkán. "Od založení v roce 1991 vzrostly tržby devětkrát," uvedl Kohoušek.
Sušický podnik vyrábí ze 45 až 50 procent kečupy, na druhém místě jsou dresinky a omáčky a třetí majonézy a hořčice. V samostatné šamorínské firmě Ketchup & More, kterou sušický podnik řídí, se produkují pouze kečupy.
Matmar vlastní kromě slovenského, sušického a rakouského podniku (Spak Feinkost) ještě výrobní firmy v Budapešti a polské Inowroclawi.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 30.05.2007 14:29



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka