Sutnarova slavná stavebnice centrum Plzně nezkrášlí

V centru města Plzně mohla stát výjimečná socha – památník Ladislava Sutnara inspirovaný jeho věhlasnou stavebnicí Build the Town. Prostor před Galerií Ladislava Sutnara v pěší zóně Riegrova však zůstane prázdný.

Jarní servisní akce AUTO CB

Dílo, jež je součástí rozsáhlého projektu Návrat Ladislava Sutnara, bude umístěno před Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara ZČU, která projekt za významné podpory společnosti Plzeň 2015, o.p.s. realizuje.
„Důvodem změny umístění sochy je pro nás překvapivé rozhodnutí Komise pro nakládání s majetkem Rady města Plzně, která zamítla zapůjčení pozemku v Riegerově ulici. Komise tím pohřbila výsledek naší několikaměsíční práce a četných jednání o umístění tohoto unikátního díla. Plzeňané však o památník slavného rodáka nepřijdou – bude umístěn před fakultou nesoucí jeho jméno, před Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara,“ říká děkan fakulty Josef Mištera.
S myšlenkou zvětšit bloky stavebnice do podoby sochy či venkovní instalace přišel už před několika lety Sutnarův syn Radoslav, jeho myšlenka je nyní díky projektu Návrat Ladislava Sutnara realizována. Zvětšená stavebnice však není jen sochou či statickým pomníkem Sutnarovu géniu. Kompozice z betonových bloků připomínajících barevné dílky stavebnice měla v pěší zóně v centru města sloužit veřejnosti i k posezení a odpočinku.

“Pro centrum Plzně je to určitě škoda. Riegrova ulice by se tím rozzářila barevnou geometrickou drůzou.
Zatím té krásné ulici dominuje vývěsní štít tetovacího salonu a figurina Picassa sedící na terase restaurace,”
říká zklamaně děkan Mištera  a dodává:
“Hlavní město evropské kultury by si mělo udržet i po roce 2015 získaný kredit, jinak se o něj přestane svět zajímat a turistický boom skončí. Ne každý má vřelý vztah ke kultuře, ale ono to úzce souvisí s ekonomikou,
a to už zajímá všechny.”




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 09.09.2015 12:03



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka