Test: 19 domácích pekáren ve srovnání

Některé domácí pekárny umí připravit velmi kvalitní chléb ovšem při vyšší spotřebě elektrické energie, dlouhé době přípravy a vysoké ceně. Na trhu lze ovšem nalézt i levnější přístroje, které pečou skoro stejně dobrý chleba, a to rychle a s nízkou spotřebou elektrické energie. Z devatenácti...

Cílená propagace v Plzni

Některé domácí pekárny umí připravit velmi kvalitní chléb ovšem při vyšší spotřebě elektrické energie, dlouhé době přípravy a vysoké ceně. Na trhu lze ovšem nalézt i levnější přístroje, které pečou skoro stejně dobrý chleba, a to rychle a s nízkou spotřebou elektrické energie.

Z devatenácti testovaných výrobků obdrželo 14 známku "dobře", jsou tedy vhodné ke koupi. Mezi nimi lze nalézt jak drahé výrobky v ceně okolo čtyř tisíc korun, tak levné "neznačkové" výrobky. Ty lze pořídit již za cenu lehce přesahující jeden tisíc korun.

Čtyři pekárny propadly v zátěžové zkoušce, která se sestávala ze sedmi set pečících cyklů. U těchto přístrojů došlo k výraznému opotřebení, u pekárny Severin dokonce k poškození hnětací části.

V testu se posuzovaly senzorické vlastnosti upečeného chleba, a to na světlém a celozrnném chlebu, délka přípravy, spotřeba elektrické energie (ta se přitom u jednotlivých přístrojů liší až jedenapůlnásobně) a obsluha jednotlivých přístrojů. Nechyběly zkoušky zaměřené na elektrickou a tepelnou bezpečnost a zmíněný zátěžový test.

"Příprava dobrého chleba vyžaduje čas. U domácí pekárny ovšem spíše čekáme kompromis mezi kvalitou chleba a dobou přípravy," vysvětluje redaktor časopisu TEST Václav Beneš a dodává: "Tyto a další mno! hdy zdánlivé maličkosti v praxi rozhodují o tom, zda po prvotním okouzlení se stane pekárna praktickým pomocníkem, nebo nevyužívaným předmětem někde vzadu ve skříni."

Sypké směsi pro přípravu chleba v domácích pekárnách nenahradí průmyslově vyráběný chleba, především jim scházejí důležité stopové prvky, enzymy a další látky, z nichž se chléb ze skutečné mouky, vody, tuku a kvásku skládá. Nicméně výhoda domácího pečení chleba spočívá v pohodlnosti, rychlosti a v nezaměnitelném kouzlu a chuti čerstvě upečeného chleba.

Srovnání 19 domácích pekáren vychází v lednovém vydání časopisu TEST a na www.dtest.cz.

Dále v lednovém vydání čtenáři naleznou test šamponů pro jemné vlasy, dětských autosedaček, srovnání nabídek povinného ručení, informace o poplatcích za převod staršího automobilu nebo další díl seriálu o zámkových systémech.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 21.01.2009 07:24



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka