TEST: Dobrá, ale drahá káva z kapslí

Jedním z hitů předvánočního trhu jsou přístroje na přípravu porcované espreso kávy. Ve srovnání s velkými automatickými kávovary mají omezené možnosti, ale kávu připraví chutnou a kvalitní. Jejich nevýhody spočívají ve vysoké ceně porcované kávy a v ekologické zátěži, kterou představuje velké množst...

Jarní servisní akce AUTO CB

Jedním z hitů předvánočního trhu jsou přístroje na přípravu porcované espreso kávy. Ve srovnání s velkými automatickými kávovary mají omezené možnosti, ale kávu připraví chutnou a kvalitní. Jejich nevýhody spočívají ve vysoké ceně porcované kávy a v ekologické zátěži, kterou představuje velké množství obalů vznikajících při její přípravě. Časopis TEST podrobil zevrubnému testu 11 espreso kávovarů.

Při rozhodování o koupi espreso kávovaru hraje roli více faktorů. Je třeba zvážit, jak často a jakou kávu budeme pít. Podle toho zvolit velký automat s mlýnkem, který umí připravit kávu rovnou z kávových zrn a je určen pro častější provoz, pákový kávovar, do něhož je třeba použít již namletou kávu nebo malý kávovar na porcovanou kávu v kapslích nebo sáčcích.

Automatické kávovary vynikají především velkým množstvím funkcí a možnostmi nastavení. Lze u nich nastavit jak sílu kávy, tak hrubost mletí kávových zrn. Umožňují plnohodnotnou a pohodlnou přípravu nápojů jako cappuccino nebo café latté. Dva ze čtyř testovaných automatů získaly v testu známkou "dobře", zbylé dva pouze "uspokojivé" hodnocení.

Ceny testovaných kávovarů se pohybovaly od dvou do dvaceti pěti tisíc korun za nejdražší automatický kávovar. Dobrý kávovar na porcovanou kávu lze koupit za čtyři tisíce korun, nejlevnější automat se známkou "dobře" stál dvanáct tisíc.

Kávovary na porcovanou kávu ma! jí kompaktní rozměry a často omezené funkce. Některé nemají trysku pro přípravu mléčné pěny. Jsou tak určené především k přípravě espresa. "Nejlépe chutnala káva připravená v přístrojích na kapsle Nespresso. Naproti tomu káva z přístroje Dolce Gusto měla nejhorší chuť z celého testu," komentuje výsledky Václav Beneš, redaktor časopisu TEST. Hlavní nevýhodou přístrojů na porcovanou kávu je vysoká cena kapslí, a to až deset korun za jednu porci kávy.

Součástí testu bylo i měření spotřeby elektrické energie. U kávovarů není důležitá provozní spotřeba při přípravě kávy, ale spotřeba energie v pohotovostním režimu a ve stand-by a zdá se automaticky přepne do režimu stand-by. "Pokud kávovar necháte zapnutý a nemá automatický přechod do režimu stand-by, spotřebovává desítky wattů," upozorňuje Václav Beneš.

Test espreso kávovarů vyšel v listopadovém vydání časopisu TEST.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 29.12.2009 07:02



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka