Tipy na podzimní a zimní osvětlení do zahrady, na terasu, balkon i příjezdovou cestu

Krátící se dny a dlouhé noci je nutné prosvětlit a do svého domova si vpustit co nejvíce světla. A nejenom v podobě žárovek do lustrů a lamp, ale vsadit můžete také na další druhy osvětlení, které váš domov a jeho okolí zútulní a zlepší vám náladu. A vůbec nezáleží na tom, že jsou určené primárně na venkovní použití. Využít se totiž dají také v zimní zahradě.

Jarní servisní akce AUTO CB

Mějte přehled o své spotřebě

Když je řeč o osvětlení, nesmí samozřejmě chybět také zmínka o elektroinstalaci. Součástí každé domácnosti je totiž rozvaděč, který slouží k měření odebírané elektrické energie. Jeho pravidelná kontrola odborníky by měla být samozřejmostí. A také přehled o tom, jakou máte průměrnou měsíční spotřebu, je nutností. Zejména, když se sazby za energie neustále zvyšují. Mějte své výdaje pod kontrolou a veškeré poplatky za energie si zapisujte do účetnictví.

Ozvláštněte si své posezení na balkoně

Jakmile si necháte zkontrolovat svou elektroinstalaci a ujistíte se o tom, že máte přesný přehled o vašich platbách za elektřinu, vrhněte se do výběru venkovního osvětlení. Zdá se vám, že kupovat venkovní osvětlení na podzim a zimu je hloupý nápad? Vyvedeme vás z omylu.

  1. Ceny venkovního osvětlení po konci letní sezóny klesají a není lepší čas k jejich pořízení.
  2. Slunečné dny, během kterých je modré nebe, jsou k posezení na balkoně v dece s horkým šálkem čaje jako stvořené.
  3. Instalaci venkovního osvětlení můžete podstoupit již nyní a před Vánoci se vyhnout manipulaci s ním ve sněhu a teplotách pod nulou.

Využijte venkovní parapety a dekorujte

Bydlíte v domě, který má široké venkovní parapety? Ozdobte si je podzimními květinami a také sklenicemi, které naplníte světelnými řetězy, které jsou určeny na venkovní použití. Sklenice můžete zavřít, aby vám do nich nepršelo a nepadal sníh.

Zviditelněte si cestu domů

V případě, že nepracujete z domova a nezůstali jste po covidu na home office, je pravděpodobné, že svůj domov opouštíte za tmy a za tmy se také vracíte domů. Aby pro vás odchody i příchody byly snazší, osviťte si svou cestu domů. To je ideální v případě, že bydlíte v rodinném domku a máte vlastní příjezdovou cestu. Ale i bydlení v panelovém domě není překážkou.

Stačí se dohodnout s ostatními nájemníky a na venkovní osvětlení se složit. Cestu k domu vám pak mohou ozářit solární LED světla, která se během dne dobijí slunečním zářením. A jestli je vaše cesta k domu lemována stromy, pohádkově vypadají větve ozdobené vánočními světelnými řetězy. Využijte, kromě akcí, i speciální akční kódy, s jejichž pomocí za osvětlení ještě více ušetříte.

Proč si osvítit cestu domů i okolí domova

Váháte, zda se instalaci venkovního osvětlení chcete věnovat? Jestli vás předchozí důvody nepřesvědčily, máme pro vás i pár zdravotních výhod působení světla na lidské zdraví. Určitě znáte rčení o tom, že kam nechodí světlo, chodí lékař. Snad nejznatelnější je vliv světla na lidské psychice.

Díky světlu totiž můžete mít dobrou náladu a naopak, z jeho nedostatku propadat do deprese. Dostatek světla také posiluje lidskou imunitu. A dokonce existují i fotodynamické terapie, které pomáhají s léčbou zhoubných národů, kožních nemocí, leukémie a v neposlední řadě také s léčbou nemocí zrakového ústrojí.

Světlo je pro člověka blahodárné a již od pravěku se v jeho blízkosti cítíme v bezpečí. Nepodceňujte význam světla na vaši psychickou i fyzickou stránku a zejména během podzimních a zimních měsíců se obklopujte nejrůznějšími zdroji světla, které vám pomohou překonat dlouhý podzim i zimu s úsměvem na rtech a dobrou náladou.

Zdroj obrázku 1: Virrage Images / Shutterstock.com
Zdroj obrázku 2: Breslavtsev Oleg / Shutterstock.com

Fotogalerie
Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka