Tradiční výstup k šumavské Juránkově chatě se koná v sobotu

Občanské sdružení Otevřená Šumava organizuje v sobotu 24.9.2016 s podporou Města Železná Ruda a Horské služby Šumava sedmý ročník výstupu k Juránkově chatě. Součástí je setkání českých a německých turistů na místě Juránkovy chaty.

Jarní servisní akce AUTO CB

Juránkova chata byla v původní podobě postavena roku 1922, později zvětšena. Dnes z ní zbyly ruiny. Ležela v nadmořské výšce 1330 m a byla tak nejvýše položenou horskou chatou v zemi. Byla přístupná po tzv. Arnově stezce vedoucí z Rozvodí mezi horou Špičák a Jezerní stěnou  a nacházela se na důležité křižovatce turistických tras. V okolí se na svahu dokonce konaly lyžařské závody – 1. velká sjezdová cena Šumavy (1935). Tato oblast je dnes chráněna, buď jako Přírodní památka, Národní přírodní rezervace nebo dokonce jako „Zvláště chráněná část přírody“, což je kategorie, kterou Zákon o ochraně přírody a krajiny vůbec nezná.  Celá oblast je tak pro turisty uzavřena, zatímco z bavorské strany sem vedou  značené turistické stezky, i když německá strana této lokality je chráněna v podobném režimu jako česká.

Výstup k Juránkově chatě  povede tentokrát přímo po Arnově stezce z Rozvodí,  cesta zpět po tzv. Nanseniově a Dámské cestě, které patřily mezi historické trasy na Šumavě. Sraz účastníků je v 9,20 na parkovišti Špičácké sedlo nebo v 10,10 přímo na Rozvodí, kam lze pohodlně dojít z vrcholu hory Špičák –  tam lze dojet ze Špičáku sedačkovou lanovkou.  Po dosažení Juránkovy chaty bude časový prostor pro návštěvu vyhlídky na vrcholu Svarohu (1333) nebo vyhlídky na jezero. U Juránkovy chaty proběhne slavnostní akt – vzpomínka na ty, kdo budovali na Šumavě dnes uzavřené cesty. Bude tu k dispozici také občerstvení. Smyslem akce je podpořit zatím neúspěšné úsilí ministra životního prostředí o otevírání Šumavy pro turisty a ukázat na  absurdní situaci, že ve společné Evropě mohou turisté z německé strany i v jádrové zóně používat i neznačené cesty včetně hraničního chodníku, zatímco z české strany je sem stále vstup zakázán.  Například tři historické přechody mezi Národním parkem Šumava a Národním parkem Bavorský les včetně Modrého sloupy byly z bavorské strany otevřeny zákonem, ale přesto se na českou stranu po historických cestách pokračovat nesmí, protože z české strany jsou tyto přechody buď uzavřené nebo nepřístupné. 

ilustrační foto 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka