Turisté se na Šumavě a v Bavorském lese dočkají nových stezek i jednotného informačního systému

Turistický webový portál, naučné stezky, česko-německé infocentrum na Modravě, obnova kaple v Novém Městečku i jednotné značení tras pro běžkaře v Bavorském lese jsou součástí nového česko-německého projektu za více než jeden milion eur s názvem Putování bez hranic srdcem Evropy.


Náklady na projekt na české straně dosáhnou 539 319 eur a v Bavorsku 463 427 eur. Putování bez hranic srdcem Evropy je iniciativou Mikroregionu Šumava – západ a jeho 13 členských obcí a dále šesti obcí v rámci bavorského svazku ILE Nationalpark Gemeinden, města Grafenau a obce Schönberg. Projekt startuje v těchto dnech a potrvá po dobu tří let. Prostředky se podařilo získat z Programu přeshraniční spolupráce Česká republika - Svobodný stát Bavorsko Cíl EÚS 2014 – 2020.

První aktivitou v rámci projektu za více než 200 tisíc eur, bude vytvoření turistického webového portálu a vznik devíti naučných stezek na Šumavě, které bude realizovat Mikroregion Šumava – západ. Portál poskytne komplexní informace o území Šumavy a Bavorského lesa, které zde bude prezentováno jako jedna destinace. „Zájemcům nabídne informace z historie a současnosti regionu, o ubytování, dopravě, přírodě i akcích, které se zde konají, to vše v české, německé a anglické verzi. Budou využity QR kódy vytvořené v rámci vzniku nových naučných stezek. Jedná se o zcela nekomerční aktivitu. Naším záměrem je, aby návštěvníci oblasti našli na těchto internetových stránkách všechny potřebné informace. Přípravy webu právě začínají, k dispozici bude zhruba za rok a půl,“ uvádí Ing. Jaroslav Tachovský předseda koordinační rady Mikroregionu Šumava západ.

Na portálu budou prezentovány i nové naučné stezky, které se začlení do stávajícího systému turistických tras. V rámci projektu vznikne Sklářská stezka, Dřevařská stezka, Zlatá stezka a Zlatá cesta, Hadí stezka, Železná stezka, Naučná stezka Železná opona, Stezka strážců hranice a zlatokopů, Stezka na poutní místo Křížkov Hamry a trasa nazvaná Po stopách Zlaté stezky Dlouhá Ves. Obec Dlouhá Ves připravuje v rámci Sklářské stezky opravu novogotické kaple, hrobky významné sklářské rodiny Schmidů v Novém

Městečku za téměř 32 tisíc eur.
Do aktivit v rámci projektu se zapojí samostatně také obec Modrava, která připravuje rozšíření již nedostačujícího informačního centra. „Počítá se s rozšířením spektra poskytovaných informací na téma sklářství a dřevařství a větším zaměřením na Bavorský les. Součástí infocentra bude expozice ve volné přírodě a naučná stezka Modrava – Hradlový most,“ dodává Jaroslav Tachovský. Rozpočet těchto aktivit přesáhne 300 tisíc eur.
Na německé straně vznikne síť turistických stezek s jednotným značením v němčině, češtině a angličtině, která návštěvníky provede regionem a dovede je k pozoruhodným místům. Jednotný systém značení s trojjazyčnými informacemi zajistí bavorské obce takév rámci nově připravované sítě běžkařských tras šetrné k životnímu prostředí.

Naučné stezky
Sklářská stezka A a Sklářská stezka B
Stezky povedou po zaniklých sklárnách a po význačných lokalitách souvisejících se sklářstvím. Využijí zázemí stávajících komunikací a stezek a jejich značení. Budou popsány bývalé sklárny a místa spojená se sklářstvím. Stezky budou vyznačeny postavou skláře.

Sklářská stezka A
Trasa:  Annín, kaple – Annín, sklárna – Rejštejn, Klášterský Mlýn  – Kašperské Hory, Vogelsang - Kašperské Hory, Flusárna   – Srní, Antýgl. – Modrava, infocentrum.

Sklářská stezka B
Trasa: Hamry, U statečku  - Hamry, Ostré Boudy - Železná Ruda, Alžbětín – Špičák, Bumbálka – Prášily, Stará Hůrka – Prášily, Frauenthal – Srní, Mosau – Antýgl – Modrava, infocentrum – Filipova Huť – Kvilda, dílna podmaleb – Kvilda, Hraběcí Huť –  Kvilda, Tobiášova Huť

Dřevařská stezka
Stezka bude navazovat na bavorskou Stezku dřeva v Neuschönau. Přiblíží těžbu dřeva v horních částech Šumavy a Bavorského lesa, plavení klád, vaziště vorů na Paulině louce a v Dlouhé Vsi. Stezka využije zázemí stávajících komunikací a stezek a jejich značení. Stezka bude vyznačena postavou dřevaře.
Trasa: Březník – Modrava, infocentrum - Hradlový most (Rechle) -  Vchynicko - Tetovský plavební kanál -   Čeňkova Pila -  vaziště vorů Paulina Louka  - vaziště vorů Dlouhá Ves.

Zlatá stezka a Zlatá cesta
Stezka představí významnou středověkou obchodní komunikaci spojující Čechy s Bavorskem. Představí nejen historii, ale i místopis a zajímavá místa na trase. Stezka bude vyznačena symbolem soumara.

Trasa: Stezka začíná v Kašperských Horách dále pokračuje přes Zhůří na Horskou Kvildu,kde se dělí na dvě větve: Zlatou stezku, která dále vede na Kvildu a končí na české straně na Bučině.  Zde navazuje na bavorskou část stezky. Druhá větev pod názvem Zlatá cesta vede do Filipovy Huti, na Březník a u Modrého sloupu se na ní napojuje bavorská část.

Hadí stezka Železná Ruda
Stezka bude zaměřena na výskyt flóry a fauny na Šumavě a v Bavorském lese, zejména v Železnorudském údolí.

Trasa: Gerlova Huť - Pancíř (horní stanice lanovky).

Železná stezka Železná Ruda
Stezka seznámí návštěvníky s historií těžby železné rudy v Železnorudském údolí. Stezka bude osazena replikou železné huti a informační tabulí s tématikou těžby železné rudy.

Trasa : Železná Ruda, centrum – Špičák, železniční nadjezd.


Naučná stezka Železná opona Železná Ruda
Stezka bude zaměřenana historii uzavřeného východního bloku Evropy a dále rozšíří a zatraktivní stávající Stezku Železné opony, na kterou bude navazovat a vytvoří její novou část. Její součástí bude replika ženijního zabezpečení hranic včetně strážní věže a dvě informační tabule.

Trasa: odbočka ze stávající Stezky železné opony v místě celnice Alžbětín a dále  směrem k nádraží Alžbětín.


Stezka strážců hranice Kašperské Hory a Stezka Zlatokopů
Stezka dovede turisty k atraktivnímu úseku souvislé linie opevnění československé armády z 30. let 20. století od Zlatého potoka k úpatí hory Ždánov.

Stezka na poutní místo Křížkov Hamry
Předmětem aktivity je vybudování naučné stezky se zaměřením na historii Obce Hamry a obnova česko - bavorského  poutního místa Křížkov. Stezka bude označena a napojena na stávající zelenou trasu na Špičák a dále přes most Zadní Hamry u Horské chaty Hamry  k poutnímu místu Křížkov. Stezka bude osazena přístřeškem stolkem a lavičkami.


Po stopách Zlaté stezky Dlouhá Ves
Stezka bude zaměřena na historii obchodních stezek na Šumavě a v Bavorském lese.Naváže  na stezku "Zlatá stezka a Zlatá cesta" na území Města Kašperské Hory v místě zvaném Pryčná, odtud povede přes Bohdašice, kolem kapličky nad Bohdašicemi  do Dlouhé Vsi ke kostelu, zde je možnost odbočení k židovskému hřbitovu, dále kolem rybníka k silnici II. třídy v Dlouhé Vsi. V rámci stezky vzniknou informační tabule a lavičky.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 30.07.2016 10:10



2 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka