Újezd u Svatého Kříže olemoval cestu k hájovně deseti duby

V Újezdě u Svatého Kříže nedaleko Rokycan věnovali minulý týden výsadbě dubového stromořadí podél cesty od konce obce k hájovně.

Jarní servisní akce AUTO CB

Sváteční den pak posloužil ke slavnostnímu otevření nové aleje a přiřazení patronů z řad místních obyvatel jednotlivým stromům. Výsadbu nového stromořadí na Plzeňsku podpořila Nadace ČEZ, která Újezdu věnovala příspěvek v hodnotě 36 tisíc korun. 

V pondělí se cesta k hájovně dočkala nezbytných terénních úprav pro vysázení stromů, druhý den ji už zdobily vzrostlé duby letní i lavičky pro odpočinek pěších turistů. „Nově osázená cesta slouží jako frekventovaná pěší stezka vedoucí k nedaleké studánce, mohylovému pohřebišti, zbytkům tvrze Radná i údolí řeky Berounky. Kromě místních ji tedy hojně využívají turisté mířící za zajímavostmi našeho regionu. Duby tak všem pěším cestovatelům od nynějška poskytnou zastíněné místo k jejich odpočinku,“ uvedla místostarostka Újezdu Jana Fořtová. Kromě stínu a vytvoření klidové zóny v blízkosti obce nové stromořadí poslouží rovněž jako přírodní větrolam, útočiště pro drobné ptactvo i hlodavce a důležitý antierozní prvek v krajině. 

Projekt s názvem „Před dubem za dubem všichni rádi pobudem“ se pak ve středu dočkal slavnostního otevření a představení nové aleje z deseti dubů letních. Duby v průběhu svátečního dne rovněž nalezly své ochránce a patrony z řad místních obyvatel, kteří ve spolupráci s odborníky mohou o vysazené dřeviny nadále pečovat. Na uskutečnění projektu vynaložila obec Újezd u Svatého Kříže celkem 55 758 korun, 36 tisíc pokryl nadační příspěvek, zbytek uhradila z vlastního rozpočtu. 

Česká města a obce s podporou Nadace ČEZ obnovují či nově vysazují stromořadí od roku 2011. „Zájem o obnovu a výsadbu alejí ze strany měst a obcí po celé České republice neustává a k necelým dvěma stům stromořadí, které se s naší podporou podařilo vysadit v minulých letech, letos přibývají desítky dalších. Jsme moc rádi, že výsadba v Újezdě se připojila k prvním podzimním vlaštovkám další povedené sezóny,“ sdělila Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ. 

Nadace ČEZ podporuje jak vznik nových stromořadí, tak i obnovy zanedbané zeleně na místech, kde dříve aleje existovaly, ale postupem času zpustly či zcela vymizely. Pozitivní vliv stromů nespočívá pouze v jejich estetické funkci, stínění nebo ochraně blízkého prostředí proti přírodním živlům. Výzkumy například ukazují, že výskyt astmatu u dětí se snižuje až o 25 % s každými dalšími 350 stromy na kilometr čtvereční v oblasti, kde dlouhodobě žijí. Úbytku tradičních stromořadí se snaží zpřísňováním podmínek pro jejich kácení zabránit i Ministerstvo životního prostředí ČR. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka