Uprchlíků mířících do krajského krizového centra přibývá

Od zahájení provozu Krizového asistenčního centra pro uprchlíky Prior v Plzni prošlo centrem celkem 5 064 osob, za čtvrtek 10. 3. 2022 to bylo 838 osob.

Jarní servisní akce AUTO CB

To je výrazně více ve srovnání s předchozími dny (9. 3. 721 osob, na začátku týdne to bylo kolem 400 osob denně).

Školství a péče o děti uprchlíků, vzdělávání

Plzeňský kraj zajišťuje péči o děti v adaptačních skupinách, které fungují hlavně v Domovech dětí a mládeže. V tomto týdnu bylo do adaptačních skupin přijato celkem 63 dětí od 3 let. Ke vzdělávání do základních a mateřských škol bylo přijato zatím 24 dětí. V následujícím týdnu očekáváme vyšší nárůst těchto počtu žáků především v adaptačních skupinách.

Kde mohou děti najít zázemí?

V Plzni lze využít 3 adaptační skupiny, které jsou v provozu v době od 7 do 16 h:

• 78. mateřská škola Plzeň, Sokolovská 30 (pro děti od 3 do 6 let)

• 31. základní škola Plzeň, Elišky Krásnohorské 10 (pro děti od 6 do 10 let)

• Středisko volného času RADOVÁNEK, Pallova 19 (pro děti od 3 do 6 let a od 6 do 14 let)

Tyto skupiny poskytují péči o děti výhradně po nezbytně nutnou dobu, pro děti jsou zde zajištěny volnočasové aktivity a osvojování si základů českého jazyka. Další skupiny budou vznikat podle aktuálních potřeb. Pro zařazení dětí do těchto skupin a pro bližší informace ke vzdělávání ukrajinských dětí a to i v ukrajinském jazyce najdete na webu Plzeňského kraje ZDE.

Pro děti starší 15 let byla v Plzni-městě zřízena samostatná adaptační skupina při SVČ Radovánek. Aktivity adaptační skupiny cílí na aklimatizaci dětí na území Plzeňského kraje. Z této skupiny budou děti postupně začleňovány do středních škol, bude jim poskytnuta pomoc s vyplněním přihlášek na střední školy či pomoc s přijetím do vyššího ročníku studia na střední škole. Zároveň probíhá v adaptační skupině intenzivní výuka českého jazyka.

Mimo Plzeň lze využít síť adaptačních skupin při domech dětí a mládeže v jednotlivých obcích pro děti všech věkových kategorií – jejich seznam s kontakty je uveden také webu Plzeňského kraje. V obcích, kde není dům dětí a mládeže, je třeba kontaktovat místní základní školu, mateřskou školu nebo základní uměleckou školu.

Pro dospělé

Ústav jazykové přípravy Západočeské univerzity v Plzni nabízí uprchlíkům zdarma kurz češtiny pro začátečníky - dospělé. Kurzy jsou určeny dospělým a jejich kapacita zatím není omezena. Výuka začne, jakmile se přihlásí dostatečný počet zájemců. Hlídání dětí je během kurzů zajištěno.

 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka