V Erpužicích vysadili alej jako přírodní větrolam

Obyvatelé západočeských Erpužic se sešli minulý čtvrtek krátce po poledni, aby vlastními silami vysadili nové stromořadí, jež ochrání obecní majetek před přírodními živly. Tamní výsadbu přírodního větrolamu podpořila Nadace ČEZ, která malé obci nedaleko Stříbra na Tachovsku věnovala příspěvek 107 500 korun.

Jarní servisní akce AUTO CB

Celkem patnáct vzrostlých listnáčů v Erpužicích vysadili dobrovolníci z řad místních obyvatel, spolků TJ Jiskra Erpužice a SDH Erpužice i dětí z obecní mateřské školy. Společně na starost budou mít také následnou péči o nové stromy. „Jsme rádi, že se projekt Stromy pro Erpužice setkal s podporou i zájmem našich obyvatel. Společnými silami jsme tak vybudovali stromořadí chránící majetek uvnitř obce proti větru, prachu a hluku. Stromy rovněž zlepší místní klima v horkých dnech a zkrášlí celou naši obec i její blízké okolí,“ uvedl starosta Erpužic Václav Uhlíř. Realizaci projektu uhradila obec v plné výši z nadační podpory v hodnotě 107 500 korun. 

Česká města a obce s podporou Nadace ČEZ obnovují či nově vysazují stromořadí od roku 2011. „Zájem o obnovu a výsadbu alejí ze strany měst a obcí po celé České republice neustává a k necelým dvěma stům stromořadí, které se s naší podporou podařilo vysadit v minulých letech, letos přibývají desítky dalších. Výsadba v Erpužicích je navíc ukázkovým příkladem toho, že do vysazování stromů se velmi často zapojují sami občané, kteří si uvědomují pozitivní vliv zeleně v místě jejich bydliště,“ sdělila Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Nadace ČEZ podporuje jak vznik nových stromořadí, tak i obnovu zanedbané zeleně v místech, kde dříve aleje existovaly, ale postupem času zpustly či zcela vymizely. Pozitivní vliv stromů nespočívá pouze v jejich estetické funkci, stínění nebo ochraně blízkého prostředí proti přírodním živlům. Výzkumy například ukazují, že výskyt astmatu u dětí se snižuje až o 25 % s každými dalšími 350 stromy na kilometr čtvereční v oblasti, kde dlouhodobě žijí. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 01.11.2015 08:09



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka