V kraji lidé v prvním pololetí odevzdali k recyklaci 50,7 tun baterií. Lepšíme se

Podle statistik neziskové společnosti ECOBAT v letošním prvním pololetí bylo v Plzeňském kraji k recyklaci předáno 50 723 kg baterií a akumulátorů.

Cílená propagace v Plzni

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se sběr zvýšil celkově o 17 %. Výrazně přibylo baterií, které lidé odevzdávají ve městech a obcích – nejčastěji do červených venkovních kontejnerů, do sběrných nádob na úřadech nebo je nosí do sběrných dvorů. Roste také sběr a ve školách zapojených do programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět a v obchodech.

V přepočtu každý obyvatel Plzeňského kraje v prvním pololetí odevzdal 88 gramů baterií. Toto číslo odpovídá zhruba čtyřem tužkovým bateriím typu AA.

„Může nás zejména těšit, jak razantně roste množství baterií odevzdaných k recyklaci ve sběrných místech ve městech a obcích. V meziročním srovnání to bylo o neuvěřitelných 130 %,“ říká Petr Kratochvíl jednatel neziskové společnosti ECOBAT, která v České republice zajišťuje sběr a recyklaci baterií, a dodává: „To je výborná vizitka, nejen pro samotné obyvatele Plzeňského kraje, ale i pro zástupce městských a obecních úřadů. Aktivně přistupují k osvětě pro třídění – to se na výsledcích také pozitivně podepisuje.“

Nebuďte líní, třiďte baterie!

Nebýt líný a udělat něco pro přírodu může každý z nás. A nejlépe, když každý začne sám u sebe. Stačí jednoduché, ale velmi důležité věci. Třídit baterie je jednou z nich! Protože zatím jen necelá polovina baterií, které jsou v Česku dány do oběhu, končí na recyklaci. Mělo by jich být mnohem víc, protože každá baterie, která skončí ve směsném odpadu, škodí přírodě. Recyklací zároveň šetříme životní prostředí před zbytečnou těžbou, protože díky ní z použitých baterií získáváme druhotné suroviny, zejména kovy, které mohou sloužit k výrobě nových produktů. Z jedné tuny baterií lze takto znovu získat až 167 kg oceli, 210 kg zinku, 205 kg manganu a přibližně 15 kg niklu a mědi.

Začněte třeba tím, že si pořídíte krabičku ECOCHEESE!
Třídění a uchovávání baterií, než je odnesete na sběrná místa, vám může usnadnit a zpříjemnit krabička ECOCHEESE. Je určena pro domácnosti nebo menší kanceláře. Zdarma si ji můžete objednat na www.ecocheese.cz. K dispozici je v 4 barevných provedeních.

Sběrná místa jsou na každém rohu

Sběrných míst je v ČR už přes 20 tisíc. Asi nejznámější jsou červené venkovní kontejnery na třídění drobných elektrospotřebičů a baterií. Na popularitě získávají sběrná místa v obchodech. Kdykoli tedy půjdete nakoupit do supermarketu, můžete zde odevzdat i baterie. Dalším místem jsou sběrné dvory. Stále více měst a obcí zřizuje sběrná místa na baterie přímo na městských nebo obecních úřadech. Pokud nevíte, kde máte nejbližší sběrné místo, určitě ho najdete ve vyhledávači mapa.ecobat.cz.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 08.10.2019 14:15



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka