V Nepomuku budou v sobotu s architektem plánovat sportoviště u školy

Město Nepomuk zve na plánovací setkání s architektem, jehož cílem je společné nalezení nové podoby prostranství, které obklopuje základní školu – tedy sousedního sportovního areálu i rozlehlé louky.


Plánování se bude konat již tuto v sobotu 21. listopadu od 13 hodin (sraz je přímo na sportovišti u školy).

Nová podoba této lokality bude vznikat zcela „odspoda“, metodou komunitního plánování. Na plánovacím setkání nebude občanům představován žádný již „hotový“ projekt. Naopak architekti budou naslouchat lidem, jak v současné době území využívají, s čím jsou spokojeni a naopak s čím mají problém a především jak si představujíc ideální podobu a využití území. Očekává se velký zájem veřejnosti, řešené území sousedí nejen se základní školou, ale i s největším místním sídlištěm.  Využívají ho nebo ho chtějí využívat místní spolky, které mají často odlišné požadavky. A jak říká nepomucký místostarosta Pavel Kroupa: „Důvodů pro zvolení tohoto území  je hned několik. Předně je to význam základní školy a jejího okolí pro život našeho města. U nejnavštěvovanější veřejné instituce polovina příchozích dnes používá jako hlavní vchod díru v plotě, což není právě důstojné.  Dále je to samotné umístění a rozloha louky proti sídlišti, jde o prostor, který si přímo říká o zapojení do městského organismu, což nemusí nutně znamenat nějakou masivní zástavbu.“

A v neposlední řadě přispěl k výběru této lokality záměr fotbalového klubu na vybudování hřiště s umělým povrchem a následná negativní reakce některých jiných skupin obyvatel. Metoda komunitního plánování se zdá být optimálním postupem k nalezení řešení nikoliv jen kompromisního, ale přínosného pro všechny.“

Plánovací sobotu připravuje město Nepomuk společně s Centrem pro komunitní práci, jehož členové budou celé setkání moderovat. A jak k tomu  říká Tereza Pelclová: „Centrum pro komunitní práci Západní Čechy podporuje představitele obcí, aby více a především profesionálně komunikovali s občany a rozhodovali o důležitých věcech, které se plánují společně s nimi. Bohužel se stále nejedná o běžnou praxi.“  Pro ty, kteří dorazí na plánovací setkání je připravena nejprve společná obchůzka s architekty řešeným územím. Další diskuse bude pokračovat v místní Sokolovně, větší děti se mohou účastnit plánování, pro menší děti bude mít místní mateřské centrum Beruška program.  Na závěr akce budou moct všichni účastníci plánování vypustit balónky štěstí. 

Teprve na základě podnětů získaných prostřednictvím uvedeného plánovacího setkání navrhne tým architektů Červený-Bečka studii daného území. Návrh bude následně představen veřejnosti  (během února 2016) a bude jej možné dále připomínkovat, kritizovat, upravovat, zkrátka společně hledat to neoptimálnější řešení. Finální návrh, již ve formě regulérní územní studie, bude nakonec předložen ke schválení městskému zastupitelstvu. Poté se stane součástí územně plánovací dokumentace města.

Veřejné plánování lokality u základní školy je pro Nepomuk pilotním projektem, jak k podobným záměrům přistupovat, jak více zapojovat občany do rozhodování o věcech veřejných, jak společně tvořit budoucnost Nepomuka. Projekt je podpořen v rámci projektu KOMPAS, který podporuje zlepšení komunikace s občany v Horažďovicích, Stodě a Nepomuku. Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
20.11.2015 12:19



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka