V Plzni celníci zadrželi skupinu cizinců za pašování cigaret

Celníci z odboru Pátrání Celního úřadu pro Plzeňský kraj a z oddělení Speciálních činností Generálního ředitelství cel zasáhli v Plzni proti skupině cizinců.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ti se podíleli na nelegální přepravě neznačených cigaret z Moldávie do České republiky v konstrukční dutině linkového autobusu na trase Kišiněv-Brno-Praha-Plzeň. 

Trestnou činnost skupiny plzeňští celníci monitorovali několik týdnů a minulý čtvrtek provedli závěrečnou realizaci trestního případu. Dva muže z Moldávie a jednoho občana Ukrajiny zadržela na území Plzně za použití donucovacích prostředků Skupina operativního nasazení Generálního ředitelství cel (SON). K zadržení došlo po překládce cigaret z autobusu do osobního vozidla Mercedes Benz, které pak cigarety převáželo do nenápadné garáže v plzeňské čtvrti Slovany. 

Při následných prohlídkách autobusu, vozidla a garáže celníci zajistili 286.980 ks (1.435 kartonů) cigaret vyrobených v Moldávii a nelegálně přepravených na naše území. Daňový únik ze zajištěných cigaret činí 1,2 milionu Kč. Podle zásob neznačených cigaret skladovaných v garáži lze usuzovat, že se nejednalo o první zásilku. 

Autobus cigarety přepravoval v konstrukčních dutinách nad přední částí stropu, který se musel při nakládce i vykládce kontrabandu demontovat. Ve stropě bylo možné uschovat až 600 kartónů cigaret. 

Celní správa dále zajistila osobní vozidlo Mercedes Benz, samočinnou pistoli Glock 19, finanční hotovost v EUR a mobilní telefony. 

Muži byli obviněni z přečinu porušení předpisů o nálepkách k označení zboží se sazbou až 5 let odnětí svobody. 

Řidič autobusu a další muž, který pomáhal s překládkou cigaret,  byli do 48 hodin od zadržení odsouzeni k trestu odnětí svobody v trvání 12 měsíců s podmíněným odkladem na 3 roky a k trestu vyhoštění na 5 let. 

Třetí muž, občan Ukrajiny, který nezdaněné cigarety přebíral a skladoval je zatím ve vazbě.

Záchyty cigaret v linkových autobusech ze zemí, kde jsou podstatně levnější, zaznamenali plzeňští celníci již vícekrát, ale v předchozích případech se cigarety snažili přepravit cestující, nikoliv sám řidič autobusu.  


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 12.08.2015 14:00



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka