V Plzni vznikne integrační centrum pro ukrajinské uprchlíky

Otevře ho město spolu s neziskovými organizacemi. Centrum například pomůže s dotazy na vzdělávání nebo práci.

Jarní servisní akce AUTO CB

Integrační centrum vyroste v prostorách bývalého domu digitálních dovedností v Dominikánské ulici. Mělo by zajistit, aby přechod do Plzně byl pro uprchlíky co nejrychlejší, nejkomfortnější a nejefektivnější. Do nedalekého opuštěného kulturního domu Peklo pak město přesune nouzové ubytování uprchlíků, které teď funguje v tělocvičně Lokomotivy.

Radní města Plzně schválili uzavření dvou smluv o výpůjčce, jejichžpředmětem je bezplatné poskytnutí prostor v městském domě v Dominikánské 9. Prostory bude užívat organizace Člověk v tísni, o. p. s. ke zřízení kanceláří a skladů prokoordinaci humanitární pomoci v souvislosti s válečnýmkonfliktem na Ukrajině. V domě bude také iniciativa Holky holkám provozovat službu Šatník pro rodiče samoživitele a pro válečné uprchlíky. Obě smlouvy o výpůjčce se uzavírají nadobu určitou od 1. dubna do 30. září 2022 s možností opakovaného prodloužení.

„ Město Plzeň tímto krokem reaguje na současnou mimořádnou situaci spojenou s velkým přísunem uprchlíků z Ukrajiny a potřebu vytvoření zázemí pro osoby, které se věnují koordinaci humanitární pomoci lidem utíkajícím před válečnýmkonfliktem. Kromě bezplatného užívání prostor jsou součástí výpůjčky pro organizaci Člověk v tísni movité věci jako regály, police, stoly, židle a další nábytek, díky tomu budou prostory rychle připraveny k užívání. Jiné movité věciv podobě vyřazeného nábytku město iniciativě Holky holkám daruje,“ uvedl náměstek primátora pro oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem David Šlouf.

V prostorách na adrese Dominikánská 9 bude organizace Člověk v tísni provozovat poradenské centrum pro ukrajinské uprchlíky. „Budeme pomáhat s bydlením, sháněním zaměstnání a vzděláváním dětí. Na projektu s Člověkem v tísni spolupracují organizace Tady a teď a Ponton, klíčovým partnerem je  ukrajinská občanská iniciativa. Součástí projektu bude i prostor prosíťování ukrajinské komunity s cílem aktivizování jejích vnitřních zdrojů. Ukrajinci si nejvíce pomáhají mezi sebou, potřebují k tomu ovšem zázemí a odbornou pomocív některých specifických oblastech, například v pracovně-právních vztazích nebo ve vzdělávacím systému. Cílem je pomoci co největšímu množství utečenců integrovat se do české společnosti nebo se cítit bezpečně v cizí zemi před plánovaným návratem domů,“ vysvětlil Jakub Paleček, ředitel pobočky Člověka v tísni v Plzeňském kraji.

„Jsme moc rády, že jsme pro Šatník získaly vlastní prostor. Moc děkujeme městu za obrovskou podporu,“ řekla Markéta Čekanová z iniciativy Holky holkám. „Šatník pro rodiče samoživitele provozujeme už rok a s vypuknutím války na Ukrajině jsme jej otevřely i válečným uprchlíkům. Spojení našich aktivit s aktivitami Člověka v tísni je podle nás zcela samozřejmé a všestranně výhodné. Nyní pracujeme na konkrétní podobě fungování celého domu a zároveň hledáme spolupracovníky, kteří nám pomohou Šatník provozovat,“ uzavřela Markéta Čekanová.

Dům v Dominikánské 9 do současné doby užívala Západočeská univerzita v Plzni na základě nájemní smlouvy. „Podařilo se nám dohodnout s univerzitou ukončení nájemní smlouvy ke konci března a objekt teď můžeme nabídnout pro zázemí organizacím zajišťující humanitární služby,“ doplnil David Šlouf.




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka