Nově otevřená expozice v místním muzeu provádí návštěvníky obdobím od adventu přes vánoční svátky až po Nový rok a Tři krále.
Nabízí ukázky pokrmů spojených s vánoční dobou, ale také formičky, kuchyňské nástroje a nádobí převážně z 19. století a první poloviny 20. století. Organizátoři se snaží přiblížit vánoční období pomocí typických jídel, která se v tom kterém čase nebo konkrétním dni jedla, a pro naše předky měla nejenom sytící význam, ale také velice často magický symbolický význam. Ten měla třeba štědrovečerní oplatka. Připravovala se v kovových oplatečnicích zdobených často náboženskými motivy. Oplatku hospodář na Štědrý večer pokapal medem a pak lámal a rozdával ostatním kolem stolu. Věřilo se, že to přinese během roku štěstí, oplatky dostával i dobytek.
Podle organizátorů nexistuje jídlo, které se v minulosti na Vánoce připravovalo a dnes úplně vymizelo. Zvlášť v posledních letech a desetiletích dochází k určitému intenzivnějšímu oživování starých tradic a mnohdy lidé nelení skutečně si i v archivech nebo ve starých kuchařských receptech najít ty staré recepty a zařadit je do svého jídelníčku. I pro takové návštěvníky nabízí výstava řadu tipů a receptů. Kromě toho expozice ukazuje dřevěné formy pro tvarování perníků, historické formičky na vánoční cukroví, formy na bábovky, pražičky na kávu a plechovky na její uchovávání, vánoční předměty zhotovené z čerstvého i sušeného ovoce a podobně.