Ve čtvrtek startují Slavnosti svobody setkáním u májky. Od pátku naplno

Setkáním Plzeňanů u májky v Borském parku odstartují ve čtvrtek 30. dubna Slavnosti svobody Plzeň.


Od 16 hodin je připraveno opékání buřtů, prezentace plzeňských skautů, malování na obličej, čarodějnická dílna, Rodinný den s Rádiem Junior (zábavné představení plné legrace, písniček a her, pohled do zákulisí rozhlasového vysílání s moderátory Terezou Rašovou a Jirkou Kohoutem). V 17:30 hodin začne veselé zpívání s Magdou Reifovou a v 18:15 hodin koncert multižánrové kapely Ponožky pana Semtamťuka. Předvečer Slavností svobody v Borském parku zakončí ve 20 hodin Semtex Jukebox.

V pátek 1. května vypuknou oslavy naplno. Od 9 hodin se začne v Borském parku budovat autentický vojenský tábor s největší přehlídkou dobové techniky, který bude veřejnosti přístupný až do 3. května. Jednotky, které osvobodily Plzeň v květnu 1945, se tehdy utábořily právě v Borském parku. Samotný tábor je koncipován jako plně funkční základna pro přibližně 200 dobově vybavených vojáků z celé Evropy i zámoří. Zájemci si zde mohou zblízka prohlédnout několik desítek vojenských historických vozidel včetně v Čechách unikátních funkčních tanků. Za řekou u obchodního centra Plaza předvedou svůj program kluby vojenské historie, u kulturního domu Peklo v Pobřežní ulici si lze prohlédnout Checkpoint Raiders (kontrolní bod současné US Army, expozice americké pěchoty, ubikace vojáků US Army), v Křižíkových sadech pak prezentaci dobového vojenského tábora americké armády z května 1945 a života civilního obyvatelstva v rámci projektu „Plzeň 1945“. Armádní střelecký stadion Lobzy bude patřit Armádě ČR a US Army. Zájemci zde uvidí statické ukázky bojové a letecké techniky, prezentaci vzdušných a pozemních sil AČR, agentury logistiky a speciálních složek AČR, vojenské policie, dynamická ukázka výcviku MUSADO a výcviku vojenských služebních psů včetně přeletu armádních letounů v 10:45 hodin.

Upozornění: pro přelety armádních letounů byla povolena nejnižší možná letová výška a je třeba počítat se zvýšenou hlučností (přelety se uskuteční 1. května v 10:45 hodin v Lobzích, 3. května v 11:20 hodin nad Klatovskou třídou a 6. května v 16 hodin nad Americkou).

V pátek 1. května v 10 hodin se odehraje historická rekonstrukce příjezdu americké armády na náměstí Republiky a ukázka přestřelky s německými vojáky ukrytými ve věži katedrály sv. Bartoloměje. Plzeňané v nervózním květnovém ránu roku 1945 očekávají blížící se konec války i celé okupace hitlerovským Německem. Do Plzně nad ránem přijíždí americká 16. obrněná divize a v čele s tanky obsazuje náměstí. Euforické obyvatelstvo vítá své osvoboditele, když tu náhle se ozve střelba a propuká panika. Po krátké přestřelce je zajata skupinka německých vojáků ukrytých ve věži kostela, americká armáda opouští náměstí a tím definitivně nastává mír. V akci bude možné spatřit několik unikátních historických tanků, obrněných vozidel i dalších strojů, které se zúčastnily bojů druhé světové války. Ukázku předvede přibližně sto padesát osob z klubů vojenské historie 4. obrněné divize z Pelhřimova a dalších vojenských historických klubů nejen z Čech, ale i z Evropy a zámoří. Na „osvobozeném“ náměstí Republiky se pak bude po celý pátek zpívat a hrát.

V 17 hodin bude v prostoru pod Velkým divadlem v sadech Pětatřicátníků oficiálně odhalen pomník generála G. S. Pattona a prvomájový program oslav vyvrcholí na plochodrážním stadionu na Borech od 19:30 hodin megakoncertem skupiny Lynyrd Skynyrd, historicky prvním vystoupením kapely amerického jižanského rocku v České republice, který do Plzně přiváží agentura Pragokoncert. 

V prvních dnech Slavností svobody se uskuteční i několik zajímavých vernisáží.

Výstava Duchové historie představí fotomontáže, na kterých se historické snímky prolínají se současnou podobou stejných míst. Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 30. dubna od 15:30 hodin, výstava bude umístěna na venkovních panelech U Branky ve Smetanových sadech do 28. května.

Vernisáž výstavy s názvem Osvobození 1945 ve fotografiích se bude konat také ve čtvrtek 30. dubna od 17:00 hodin ve Velké Synagoze a potrvá až do 31. října. Více k programu najdete na www.slavnostisvobody.cz.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 29.04.2015 17:02



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka