Vědeckotechnický park Plzeň se rozrostl o další dvě budovy

Primátor města Plzně Martin Zrzavecký ve středu slavnostně otevřel Plzeňský vědecko technologický park III.

Cílená propagace v Plzni

Areál Vědeckotechnického parku Plzeň byl ve třetí etapě rozšířen o dvě budovy, které poskytnou zázemí až stovce pracovníků ve vědě a výzkumu. Investorem projektu, který zhotovila Divize 5 akciové společnosti OHL ŽS, je statutární město Plzeň. Projekt je spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a ze strukturálních fondů EU v rámci operačního programu Podnikání a inovace, program Prosperita.

Ve třetí etapě výstavby parku došlo k vybudování dvou nových objektů, budov D1 a E. Obě budovy jsou z prefabrikovaných železobetonových skeletů doplněných svislou monolitickou stěnovou konstrukcí. „Čtyřpodlažní budova E je kancelářského a administrativního charakteru. Třípodlažní objekt D1 je určen pro víceúčelové využití – v prvním nadzemním podlaží jsou poloprovozní prostory, prostory pro výzkum, vývoj a laboratoře, ve druhém podlaží kancelářské prostory,“ popisuje Ing. Jiří Kápl, ředitel Divize 5, OHL ŽS, a.s. Fasády budov jsou opatřeny zateplovacími systémy s probarvenou pastovitou silikonovou omítkou a jsou částečně prosklené.

Nově vystavěné objekty architektonicky korespondují s okolními budovami Vědeckotechnického parku. „Příprava třetí etapy probíhala od roku 2010 a navazuje na již realizovanou stavbu předchozí etapy. Cílem celého projektu je vybudování komplexního podnikatelského zázemí a podpora inovací v regionu,“ shrnuje Martin Zrzavecký, primátor města Plzně.
Vědeckotechnický park, situovaný na Borských polích, poskytuje moderní infrastrukturu na podporu výzkumu, vývoje a inovací. Úzce spolupracuje s nedalekou Západočeskou univerzitou v Plzni a těží také z velmi výhodné geografické polohy s přímým dálničním spojením s Prahou a s Německem.

V současné době se v areálu nachází více než 15 000 m2 kancelářských, poloprovozních a laboratorních ploch. Kromě téměř 50 subjektů – firem realizujících vývoj nových produktů i začínajících podniků (tzv. start-upy) – jsou zde umístěny i laboratoře a pracoviště ústavu Nové technologie – výzkumného centra Západočeské univerzity v Plzni a specializovaná pracoviště Centra výzkumu Řež s.r.o.

Zakázku podle architektonického a urbanistického návrhu Ing. Karla Hanzlíka zrealizovala Divize 5 OHL ŽS, a.s., stavební práce probíhaly od listopadu roku 2013 do loňského prosince. Zřizovatelem Vědeckotechnického parku je statutární město Plzeň. Celkové náklady stavby dosáhly částky téměř 60 milionů Kč bez DPH, z čehož 75 % činila dotace poskytnutá Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, z operačního programu Podnikání a inovace Prosperita.

Foto: MMP/Martin Pecuch



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka