Velhartice a Kladruby o víkendu slaví narozeniny Karla IV.

V sobotu 14. května 2016 uplyne na den přesně 700 let od narození římského a českého krále Karla IV. Ten osobně se svou chotí Annou Falckou zavítá na hrad Velhartice, kde bude po oba víkendové dny přihlížet dobovému hodokvasu, uspořádanému na jeho počest.

Cílená propagace v Plzni

Také klášter Kladruby se již od pátku zapojí do oslav speciálním komponovaným programem nazvaným Putování Karla IV. Návštěvníci tak mimořádně zavítají i do některých běžně nepřístupných prostor, budou moci obdivovat krásné květinové vazby, poznají osobnost Karla IV. z různých úhlů pohledu a navíc budou mezi prvními obdivovateli nových originálních parfémů.

Putování Karla IV. v klášteře Kladruby

Už v předvečer sobotních Karlových narozenin mohou jeho ctitelé a milovníci památek a historie slavit, pokud se vypraví do kláštera v Kladrubech. Od pátku 13. května 2016 je tam pro ně připravený speciální komponovaný program. V rámci mimořádných prohlídek projdou ambitovými chodbami a svou pouť klášterem zakončí v úchvatném prostoru Santiniho chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Během své cesty poznají krále Karla z různých úhlů pohledu. Za pomoci netradičních květinových aranží a dalších souvisejících předmětů bude král Karel představen jako cestovatel po celé Evropě či vzdělaný a uměnímilovný diplomat. Připomenut bude jeho vztah k vojenství, stavitelství, ale též k víře. A samozřejmě nebude opomenuta ani jeho další lidská tvář muže milujícího ženy, z nichž čtyři se staly nakonec jeho manželkami. 

Návštěvníci budou mít mimořádnou příležitost zavítat i do vybraných běžně nepřístupných prostor, ale zároveň budou mezi prvními, kdo budou moci přivonět k jedinečným pěti novým originálním vůním, vytvořeným parfumérkou Petrou Hlavatou k této slavnostní příležitosti. Jednotlivé parfémy vystihují charakterové vlastnosti samotného císaře Karla IV. a jeho čtyř manželek – Blanky z Valois, Anny Falcké, Anny Svídnické a Alžběty Pomořanské.

Mimořádné prohlídky se konají v pátek, v sobotu a v neděli 13. – 15. května 2016 vždy od 11.15, 14.15 a 17 hodin. Vstupné je 150 Kč a rezervace je možná na tel. čísle +420 374 631 773 nebo na kladruby@npu.cz. 

Komu netradiční vůně učarují, bude mít možnost navštívit v letošním roce obohacenou ojedinělou expozici Archivu vůní, který představuje 18 základních vonných ingrediencí v různých formách (pryskyřice, byliny, vonné oleje apod.) a zájemci tak budou moci přivonět až k 80 rozličným vůním. Milovníci vonných silic jistě nepohrdnou ani návštěvou nově otevřené Knihovny vůní nebo se nechají pozvat do Lapidária vůní. http://www.klaster-kladruby.cz/. 

Narozeniny Karla IV. na hradě Velhartice

V sobotu a v neděli 14. – 15. května 2016 zažije hrad Velhartice nebývalou návštěvu. Společně se svou chotí Annou Falckou poctí hrad svou přítomností český král Karel IV., který tam oslaví své 34. narozeniny. Po oba dny zahájí celý program v 10 hodin společné setkání Jeho milosti s přítelem Buškem mladším z Velhartic v kostele Narození Panny Marie, kde jim požehná duchovní pastýř otec Vendelín. Poté král pasuje na náměstí nové rytíře a vzápětí se s celou svou družinou i přihlížejícími diváky vypraví na hrad, kde mu všichni přítomní vzdají hold. V průběhu celého dne pak bude král se svou chotí procházet se svými družiníky po hradě a užívat si všech kratochvílí konaných na jeho počest.

Také diváci se mohou po celý den těšit mimo jiné na šermířské souboje, ukázky tanců či jezdeckého umění v hradním příkopu. Děti si budou moci vyzkoušet střelbu z luku, zahrát si dobové hry nebo se povozit na dobovém kolotoči. V předhradí bude všem nákupů chtivým k dispozici dobové tržiště a občerstvení. Milovníci historie si jistě nenechají ujít ukázky dobové písárny a učenosti, výstavu útrpného práva v hradním sklepení a vůně středověké krmě přiláká k nahlédnutí do dobové kuchyně před Rajským palácem.

Denní program začíná v 10 hodin v městském kostele, v 18.30 se odehraje koncert kapely Strašlivá Podívaná a v 19.20 začne ohňová show.

Sobotní program navíc obohatí oživené noční prohlídky gotické části hradu. Ve strážnici si zbrojnoši krátí dlouhou chvíli šermířskými souboji, v jedné z komnat zazpívá potulný trubadúr, a chybět nebude ani hodovní stůl Buška z Velhartic. Tančit budou krásné paní z královského fraucimoru a sám král Karel IV. si s přítomnými připije dobrou medovinou. Po neopakovatelné procházce po jedinečné kamenném mostě, na kterém bdělá stráž vyhlíží do kraje, potkají diváci ve věži Putna  hledače pokladů a na závěr ochutnají středověkou kuchyni. 

Prohlídky začínají ve 20 hodin a vycházet budou každou půlhodinu. Vstupenky je nutné zakoupit předem na portálu www.plzenskavstupenka.cz. 

Nedělní program končí v 17 hodin. https://www.hrad-velhartice.cz 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka