Velhartice zvou na výstavu o hradě za doby Karla IV. a Bušků z Velhartic

Jak vypadalo stavitelství za doby Karla IV.? Moci si vyzkoušet zvednout opracovaný kámen dobovým jeřábem? Nebo co se na hradě Bušků z Velhartic dávalo do polévky a jak se vůbec vařilo? Co si tehdy oblékali na sebe? A jak se v tom dalo chodit? Jak vypadal středověký rok?

Jarní servisní akce AUTO CB

Jak je to s návratem tzv. Velhartické archy zpět do Velhartic a foty z místa, kde ve středověku bývala? To všechno a mnohem víc o každodenním životě za doby Lucemburků s přihlédnutím na hrad Velhartice, zvelebený blízkými služebníky „Největšího z Čechů“, Karla IV přináší interaktivní výstava hned v několika patrech bývalého pivovaru na hradě Velhartice. Některé exponáty jsou v rámci výstavy představeny poprvé. Za unikátní lze označit i ručně šitou kolekci 12 replik středověkých oděvů. Modely, které měly předobrazy v archeologických nálezech, vznikaly několik let! Vše doplňují i videoprojekce a zvlášť prezentované exponáty, které je možné si doslova osahat.Výstavu lze navštívit v rámci vstupného do areálu hradu, v roce 2016 bude k dispozici až do konce turistické sezóny, tedy konce října. Cílem je přiblížit návštěvníkům období vlády Lucemburků v různých aspektech tehdejšího života od stravy, odívání, cestování, vojenství až po stavitelství s přihlédnutím k hradu Velhartice.

K dispozici jsou i hrací kouty, aby si výstavu mohly užít i rodiny s dětmi.

Výstava v sobě spojuje kvalitní přiblížení středověké každodennosti v souvislosti s hradem Velhartice a jeho nejslavnějšími držiteli, Buškem starším a Buškem mladším z Velhartic, přičemž textové části i jednotlivé interaktivní prvky připravili odborníci z Národního památkového ústavu, Akademie věd, Západočeské univerzity v Plzni a několika dalších inistucí.

Datum            5. 7. – 30. 10. 2016 pro letošní sezónu, výstava se bude konat dva roky (2016 - 2017)




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 21.08.2016 10:18



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka