Veřejné jídelny budou muset zřejmě zdražit kvůli normám. V zařízeních na Plzeňsku navíc ubývá hotových pokrmů kvůli maximální tříhodinové lhůtě pro skladování uvařeného jídla.
Veřejné jídelny, v nichž se stravuje valná část Plzeńáků, budou muset zřejmě zdražit. Nutí je k tomu zvýšené náklady, které přinesly nové hygienické normy platné od července. Kuchyně musí mít separované pracoviště pro zpracování masa a zeleniny, dále oddělené skladovací prostory. A to zdaleka není všechno. Podle Luboše Běla z jídelny Prima v Plzni je to problém. Když do jídelny vezme architekta, spráskne prý ruce a odejde. Když udělá sádrokartonové příčky, nebude uvnitř k hnutí. Jídlo by navíc mohla zdražit staronová, takzvaná tříhodinová norma na hotové pokrmy. Náklady na vyhozené pokrmy se tak nejspíš spíš přenesou na zákazníka.