Vlčí smečku na Šumavě je možné nově pozorovat z unikátní lávky v návštěvnickém centru Srní

Dva dospělí vlci a čtyři vlčata. To je aktuální stav vlčí smečky, kterou je možné vidět ve skoro tříhektarovém výběhu návštěvnického centra nedaleko Srní.

Jarní servisní akce AUTO CB

To v pátek slavnostně otevřel ministr životního prostředí Richard Brabec, náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner, ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený a celá řada osobností. 

„Vlk je zvíře, kterému jsme my, lidé, od pradávna ubližovali. Když se podíváme do příběhů, pohádek, povídek, tak je vlk vykreslován jako tupé zvíře, které nás ohrožuje, a proto se ho musíme bát. A abychom byli ochráněni, musíme vlka vyhubit. Bohužel se nám to povedlo, ale pozitivní je, že se k nám vlk vrací a nejen sem na Šumavu. Já věřím, že toto návštěvnické centrum bude sloužit nejen pro zábavu, ale i jako místo poznání a že díky němu si veřejnost udělá na vlka pozitivní náhled,“ vidí hlavní přínos Návštěvnického centra Srní ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený. 

Návštěvníci mají jedinečnou možnost pozorovat chování a život vlků přímo v jejich teritoriu, ve zcela přírodním, skoro tři hektary velkém výběhu, nad kterým vede téměř 300 metrů dlouhá, dřevěná lávka. 

„Já s oblibou říkám, že pokud bych byl vlkem, určitě bych si vybral přesně tohle místo ke svému životu. Je tu všechno, hustý i rozvolněný les, mýtina i množství skalnatých úkrytů,“ představuje areál vedoucí Návštěvnického centra Srní Jiří Kec. 

„Mimo to se lidé dozvědí úplně všechno o životě vlků a to včetně podrobného vysvětlení jejich mimického projevu. To bude určitě hodně poučné pro všechny chovatelé psů, protože když pochopí mimiku a chování vlka, lépe tak porozumí i svému psu,“ dodává. 

Expozice věnovaná vlku je součástí interiéru návštěvnického centra. Budova Návštěvnického centra je energeticky pasivní dům s technologiemi příznivými pro životní prostředí, jenž ale nepostrádá punc domu klasické šumavské architektury. 

„Celý areál se rozkládá na ploše cca 35 hektarů a jeho hlavní součástí je pěší okruh s odpočinkovými místy a navigačním systémem. Mysleli jsme i na tělesně postižené, kteří mají přístup do výběhu vlků ze samostatného parkoviště a po přístupnější části pěšího okruhu. Je ale vhodné, aby měli asistenci. Ti, kteří ani toto nezvládnou, mohou vidět vlky na velkoplošné obrazovce na kterou je přenášen živý obraz přímo z výběhu v budově návštěvnického centra.“ říká Miloš Juha, náměstek ředitele Správy NP Šumava. 

„Jsem přesvědčený, že si každý v našich návštěvnických centrech přijde na své a to i tady v Srní. Nutno ale dodat, že uvidět zde vlky není úplně nároková věc. Jsou sice na lidi zvyklí, protože jak vlk, tak i vlčice pocházejí ze zoologických zahrad, ale prostředí, ve kterém se pohybují, je autentické, stejné, jako kdyby kolem sebe neměli ten plot. Vždy je vhodné se chovat tiše a vyčlenit si na návštěvu více času, než jen pár minut,“ dodává Miloš Juha. 

Výstavba návštěvnického centra trvala 2 roky a náklady se vyšplhaly na téměř 72 milionů korun včetně DPH. Devadesát procent je přitom hrazeno z fondů Evropské unie a to z programu Životní prostředí. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka