Vychází DVD s digitalizovaným Trnkovým filmem Staré pověsti české

O tom, že Plzeň je loutkářskou metropolí, není pochyb. V lednu letošního roku si připomněla 125. narozeniny loutkoherce a zakladatele Divadla Spejbla a Hurvínka Josefa Skupy, který byl učitelem plzeňského rodáka Jiřího Trnky.

Jarní servisní akce AUTO CB

Právě Trnkovo dílo stálo v centru pozornosti v roce 2015, kdy byla Plzeň Evropským hlavním městem kultury. Nyní vychází jeho loutkový snímek Staré pověsti české na DVD. Jde o vůbec první vydání restaurovaného Trnkova filmu u nás i ve světě. 

Podle knihy Aloise Jiráska natočil Jiří Trnka v roce 1952 celovečerní loutkový film, kterým dokázal své neobyčejné mistrovství. Monumentální umělecké dílo získalo v roce 1953 Stříbrného lva v Benátkách a Cenu švýcarské filmové kritiky, o rok později Velkou cenu v kategorii loutkových filmů v Montevideu. 

Syn věhlasného animátora Jan Trnka, rovněž známý výtvarník, k tomu říká: „Film Staré pověsti české jsem měl jako kluk ze všech tátových filmů nejraději. Je víc akční než jiné jeho filmy a jeho heroičtí protagonisté-loutky jsou obdařeny do té doby nevídanou hloubkou rozdílných charakterů. Bivoj brodící se hlubokým sněhem po stopách krvelačného kance, temná Vlasta pozorující uhrančivýma očima lidovou veselici, lucký vévoda pouštějící ze řemenu hrůzostrašného vlkodlaka, to jsou obrazy, při kterých se mi rozbuší srdce ještě dnes. Přiznám se ovšem, že stejnojmennou knihu jsem jako dítě moc rád neměl. Pro mojí generaci byl pan profesor Jirásek zapadlý vlastenec školometského ražení a šroubovaného jazyka, jehož sebrané spisy sešikované v knihovnách našich rodičů a prarodičů nás děsily objemností. Teprve jako dospělý jsem si uvědomil, jak je se svým apelem na hrdost, statečnost, charakternost a sebevědomí národa nedoceněný a nadčasový. Ten apel byl stejně aktuální v době formování státu jako v kruté době  protektorátu, zůstal aktuální i po válce, kdy byla národní identita popírána zvrácenou ideologií proletářského internacionalismu, a je aktuální i dnes,“ připomíná Jan Trnka. 

Film dlouho nemohl být z technických důvodů uváděn, přestože je o něj na zahraničních přehlídkách zájem. Díky digitálnímu zrestaurování se tak toto jedinečné dílo nejen uchová pro další generace, ale také bude zpřístupněno celosvětovému publiku. V rámci projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 byl nově zrestaurovaný snímek premiérově uveden na festivalu Finále Plzeň a proběhla komunitní sbírka na crowdfundingovém portálu Everfund, která vynesla 55.900 Kč. Částka byla použita na část honoráře pro projektový tým Národního filmového archivu, který digitalizaci prováděl. Dál se na financování podílelo Ministerstvo kultury ČR (900.000 Kč),  Národní filmový archiv částkou 400.000 Kč a společnost Plzeň 2015, která přispěla 750.000 Kč.

DVD je v prodeji od 25. ledna 2017, diváci si ho mohou objednávat online v e-shopu www.terryhoponozky.cz a na www.studiotrnka.cz, zakoupit v kamenné prodejně „Terryho ponožky“ ve foyer kina Světozor v Praze nebo na recepci Kreativní zóny DEPO2015 v Plzni za 199 korun.

Staré pověsti české hlasem doprovodili Zdeněk Štěpánek, Růžena Nasková, Karel Höger, Václav Vydra a Eduard Kohout. Hudbu složil stálý spolupracovník Jiřího Trnky Václav Trojan. Trnkovy Staré pověsti české jsou základním dílem české loutkové školy a patří do zlatého fondu českých animovaných filmů. 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka