Vyšší příjem města Plzně umožní podpořit řadu projektů, například nafukovačky na Slavii

O zhruba 50 milionů korun se pravděpodobně zvýší oproti původně očekávané částce příjmy z loterií a jiných podobných her města Plzně pro rok 2016, o 70 milionů korun by měly být vyšší příjmy z daní.

Jarní servisní akce AUTO CB

Zlepšení příjmu do městské kasy tak umožní podpořit řadu projektů, mimo jiné například vybudování streetworkoutových hřišť na území pěti městských obvodů, rekonstrukci hal pro projekt DRONET, rekonstrukci Dlouhé ulice a další. Rozpočtové opatření na rok 2016 a úpravu rozpočtového výhledu v letech 2017 až 2019, jejichž součástí je právě i rozdělení navýšeného příjmu z hazardu a z daní, schválili zastupitelé. 

„Zlepšením příjmů do rozpočtu města můžeme podpořit projekty zaměřené zejména na sport a volný čas, a to investičního i neinvestičního charakteru,“ uvedl ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas. 

Částka 50 milionů korun se rozdělí na 14 účelů, mimo jiné na:  

* Za pět milionů korun je v plánu pořízení přetlakové haly na dva kurty s vytápěním a umělým osvětlením, a to pro tenisové kurty Slavia PU Plzeň. 

* Částka 14,5 milionu korun by měla směřovat městské příspěvkové organizaci Správa informačních technologií města Plzně, jež z nich použije 5,5 milionu korun na hardware, devět milionů korun na akci nazvanou Haly Cukrovarská spojenou s projektem DRONET, jeho cílem je přivést a podnítit vznik firem z oblasti znalostní ekonomiky – kybernetiky. V rámci toho budou zrekonstruovány dvě haly v bývalém areálu depa Plzeňských městských dopravních podniků. Jeden z objektů bude pro firmy sloužit jako kancelářské zázemí typu HUB, druhý jako technologické zázemí pro prototypovou a malosériovou výrobu. Prostředky budou určeny na krytí rekonstrukce objektů a vybavení technologiemi.

* Částka 3,7 milionu korun by měla jít na částečnou rekonstrukci kreativní zóny DEPO2015 tak, ab bylo zajištěno splnění bezpečnostních požadavků areálu a zvýšení úrovně péče o návštěvníky. 

* Částka 2,6 milionu korun na vybudování streetworkoutových hřišť na územích městských obvodů 5 až 10. 

* Suma 1,410 tisíc korun má podpořit zajištění akce Olympijský park Plzeň 2016. 

* Suma 10,5 milionu korun bude vyčleněna na pokrytí dalšího fungování úspěšného městského grantu zaměřeného na obnovu majetku a investice v oblasti sportu a tělovýchovy v letech 2017 – 2019. Pro roky 2017, 2018 a 2019 je připraveno vždy 3,5 milionu korun v návaznosti na úspěšné uzavření a rozdělení peněz z tohoto grantu v letošním roce. Dotační program, který je výsledkem dohody města a čtyř největších městských obvodů, je zásadní a významnou podporou pro všechny malé sportovní organizace působící na území města Plzně, pomohl i dvěma malým městským obvodům. Díky dotačnímu programu mohou subjekty financovat například obnovu šaten, tělocvičen, sportovišť. 


Stejně jako u příjmu z loterií a jiných podobných her si město Plzeň polepší také u příjmu z daní a ostatních zdrojů. U nich by se oproti původnímu předpokladu příjmu 3,47 miliardy korun měla suma zvýšit o 70 milionů korun, přičemž podíl městských obvodů na tomto navýšení činí 7,7 milionu korun. Získané zdroje budou hlavně využity na akci Rekonstrukce Dlouhé ulice (46,8 milionu korun), kdy je rekonstrukce navržena v  rozsahu mezi křižovatkami s ulicí Pod Vrchem a s ulicí Rokycanskou včetně navazující části ulice Rokycanská. „Rekonstrukce upravuje stávající

čtyřproudovou ulici Dlouhou na dvouproudovou komunikaci s šířkou jízdních pruhů 3,25 metru, doplněna bude o podélná parkovací stání v obou směrech,“ upřesnil Pavel Kotas. V rozsahu stavby vzniknou cyklistické trasy, pruhy zeleně, řadící pruhy, ochranné ostrůvky, pojížděný střední dělící pás a zálivy MHD. V rámci rekonstrukce budou sanovány kanalizační stoky včetně výměny veřejné části kanalizačních přípojek, vyměněn bude vodovodní řad včetně vodovodních přípojek, součástí projektu jsou nové rozvody veřejného osvětlení včetně osazení stožárů a svítidel. Vzhledem ke zmenšení počtu jízdních pruhů je nutná úprava trakčního vedení s převážnou výměnou trakčních stožárů. Budou provedeny i nové sadové úpravy. Celkový rozpočet akce činí 110 milionů korun. Další prostředky ze zlepšeného příjmu daní, a to ve výši 11,4 milionu korun, město poskytne na zajištění finančního krytí zvýšených nákladů systému nakládání s odpady od 1. září, prostředky ve výši 4 miliony korun budou použity na nákup parkovacích automatů pro oblast kolem CAN Plzeň. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka