Výstavní síň 13 chystá novou výstavu Zmizelá Plzeň

Západočeská galerie v Plzni připravuje do výstavní síně 13 výstavu Zmizelá Plzeň. Vernisáž se koná ve čtvrtek 3. listopadu od 17 hodin ve výstavní síni „13“, Pražská 13, Plzeň.

Jarní servisní akce AUTO CB

Výstava se ve třech kapitolách věnuje stavbám i celým částem města, které zanikly nebo doznaly podstatných změn. První část se zabývá historickým jádrem města, druhá širším centrem a předměstími do roku 1945 a poslední část nejnovějšímu obdobím ve stejném území. Na historických obrazech, fotografiích, modelech a řadě dokumentů včetně filmových výstava připomíná, že proměny města vedly sice mnohdy k nenahraditelným ztrátám, často ale přinesly i pozitivní změny. Autoři věnovali pozornost rovněž snahám o uchování cenných staveb v různých dobách.

Na výstavě jsou prezentována díla ze sbírek Západočeské galerie v Plzni, mj. Václava Jansy, Karla Votlučky, Svatopluka Janke, Augustina Němejce, Jana Konůpka, Aloise Moravce a dalších umělců. Ze sbírek Západočeského muzea je vystaven například unikátní střelecký terč s pohledem na Plzeň, z fondů Archivu města Plzně řada vedut. Představeno je také několik stavebních a urbanistických plánů, např. projekt sirkárny v dnešní Sirkové ulici. Součástí expozice jsou také dva architektonické modely – historický (1913) zachycující původní podobu Riegrovy ulice a současný zachycující rekonstrukci zahradního altánu purkmistra Martina Kopeckého. Mnohé pozoruhodné drobné exponáty pocházejí ze soukromých sbírek.  

K výstavě Západočeská galerie v Plzni vydává publikaci Plzeň zmizelá, která volně navazuje na I. díl knihy z edice Zmizelé Čechy, jenž se zabýval historickým jádrem. Vzhledem k tomu, že vydavatel upustil od plánovaného II. dílu, připravil stejný autorský tým (Tomáš Bernhardt, Jana Domanická, Petr Domanický) samostatnou knihu, která se středem města zabývá jen rámcově a důraz klade na zatím nezpracované širší centrum a předměstí. 

   


 




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka