Výstavní síň „13“ v Plzni zve ve středu na představení Modelu Sokolského pavilonu

Západočeská galerie v Plzni zve na další díl cyklu JEDNO DÍLO / JEDEN SVĚT: ve středu 6. ledna v 17 hodin bude ve výstavní síni „13“ představeno dílo Model Sokolského pavilonu v Plzni od Hanuše Zápala.

Cílená propagace v Plzni

Sokolský pavilon, situovaný v dnešních sadech Emila Štrunce v sousedství historické sokolovny, byl vystavěn v letech 1920–1921 podle návrhu Hanuše Zápala. Architekt vytvořil patrně první veřejnou stavbu v Plzni po vzniku Československa, jež se otevřeně hlásí k principům architektonické moderny. Působivost svého řešení založil na promyšlené hmotové skladbě jednotlivých rozmanitých částí tvořících celek. Pavilon v roce 1993 vyhořel a v následujícím roce byla jeho podstatná část demolována.

V roce 2015 nechala Západočeská galerie v Plzni u příležitosti monografické výstavy Hanuše Zápala zpracovat model, rekonstruující původní podobu stavby. Autorem modelu, který se stane obohacením architektonické sbírky ZČG, je Miroslav Koranda.

Přednáška je zároveň součástí doprovodného programu ke zmiňované výstavě, probíhající ve výstavní síni "13" do 7. února 2016.

Přednáší autor výstavy Petr Domanický.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 05.01.2016 15:09



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka