Výstavní síň 13 vystaví ve středu model Kopeckého pavilonu

Západočeská galerie v Plzni zve na další díl cyklu JEDNO DÍLO / JEDEN SVĚT, ve kterém představuje své sbírky veřejnosti. Ve středu 7. prosince v 17 hodin bude ve výstavní síni „13“ představen Model zahradního pavilonu purkmistra Martina Kopeckého v Plzni (kol. 1835).

Cílená propagace v Plzni

Dílo zahrnuté na právě probíhající výstavě Zmizelá Plzeň představí autor výstavy a kurátor sbírky architektury Západočeské galerie PETR DOMANICKÝ.

Objekt se nacházel v purkmistrově zahradě „Buen retiro“ v tzv. Peklu v dnešní Pobřežní ulici. Zahrada navazující na areál ležící při řece Mži sahala až k historickému jádru města a dnešní Lochotínské lávce. Martin Kopecký (1777–1854) byl významným purkmistrem města Plzně (po dobu více než 20 let, 1828–1850) a výrazně se zasloužil o rozvoj města.

Kopeckého potomci zahradu rozparcelovali a na místě altánu vznikl v roce 1906 sál spolkového domu Peklo. Dominantní vyhlídkový pavilon byl v roce 1886 přestavěn na vilu, která byla demolována po roce 1970, kdy došlo i ke zničení zahrady a jejímu nahrazení parkovištěm.

Model v měřítku 1:50 zhotovil z barveného plastu Miroslav Koranda r. 2016 a rozšířil tak sbírku architektury Západočeské galerie v Plzni.

Vstupné 25 Kč.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka