Výstavní síň 13 zve na výstavu Zmizelá Plzeň

Západočeské galerie v Plzni připravila ve výstavní síni „13“ výstavu, ve které se na historických obrazech, fotografiích, modelech a řadě dokumentů připomínají návštěvníkům stavby i celé části města, které zanikly nebo se změnily k nepoznání.

Cílená propagace v Plzni

Návštěvníci si mohou prohlédnout, jaký byl koncem 18. století pohled na město dosud obehnané hradbami, ale např. i fotografie zachycující následky bombardování za druhé světové války či radikální demolice mnohdy cenných staveb v průběhu posledních dvou staletí.

Ze sbírek Západočeské galerie byly vybrány obrazy zobrazující zaniklá plzeňská zákoutí, jejichž autory jsou například Augustin Němejc, Jan Konůpek, Karel Votlučka a další. Například v roce 1905 vznikl soubor akvarelů Stará Plzeň, jehož autorem byl malíř Václav Jansa a jenž zachycoval nenávratně mizející staré domy v historickém centru Plzně v době, kdy vrcholilo bourání zdejších památek.

Představeno je také několik stavebních a urbanistických plánů, např. projekt sirkárny v dnešní Sirkové ulici.

Součástí expozice jsou i raritní úryvky z dobových filmů. Např. Československý filmový týdeník z roku 1969 obsahuje vzácné záběry na demolici kasáren 35. pluku v dnešních sadech Pětatřicátníků. Film ze slavné české nové vlny 60. let, Každý mladý muž (scénář a režie Pavel Juráček, 1965; jde o jeho první celovečerní film) se odehrává v Plzni, hrají v něm Pavel Landovský a mladičký Ivan Vyskočil v rolích vojáků základní vojenské služby a objevují se v něm scény zachycují městskou část Rychtářka krátce před její demolicí.

Vystaveny jsou i dva architektonické modely. Historický model z roku 1913 zachycuje původní podobu Riegrovy ulice a byl zamýšlen jako součást plánovaného velkého modelu celého města po vzoru obdobného modelu Prahy, který ale nebyl realizován. Druhý model je nově pořízený a rekonstruuje podobu zahradního altánu významného plzeňského purkmistra 19. století Martina Kopeckého, jehož zahrada stávala v místě dnešního Pekla. (Martin Kopecký byl plzeňským purkmistrem plných 22 let, od r. 1828 do r. 1850, a nebývalou měrou se zasloužil o rozvoj města.)

Výstava potrvá ve výstavní síni „13“ v Pražské ulici do 5. února 2017.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka