Výstavu maorských portrétů Gottfrieda Lindauera shlédlo už 10 000 návštěvníků

Výstava Gottfried Lindauer (1839–1926). Plzeňský malíř novozélandských Maorů, kterou připravila Západočeská galerie v Plzni jako jeden z osmi vlajkových projektů programu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015, zaznamenává výjimečně vysokou návštěvnost.

Cílená propagace v Plzni

Prohlédlo si ji již více než 10 000 návštěvníků.

„O výstavu je velký zájem jak ze strany tuzemských návštěvníků, tak i z řad cizinců navštěvujících Evropské hlavní město kultury 2015. Již nyní, téměř dva měsíce před koncem výstavy, je zřejmé, že jde o jednu z nejnavštěvovanějších výstav v historii naší instituce,“ uvedl ředitel Západočeské galerie v Plzni a spoluautor výstavy Roman Musil.

Téměř každý týden mohou návštěvníci využít komentované prohlídky výstavy v Masných krámech vedené galerijními lektory. Na první polovinu září jsou pak připraveny doprovodné přednášky, a sice na téma Evropská teorie ornamentu a maorské tetování (8. 9., Lada Hubatová-Vacková) a Dějiny tetování (17. 9., Martin Rychlík).

Výstava byla jako vůbec první retrospektiva Gottfrieda Lindauera připravena ve spolupráci s Auckland Art Gallery Toi o Tamaki na Novém Zélandu, jež poskytla exkluzivní zápůjčku 44 maorských portrétů a dvou žánrových obrazů, které dosud neopustily zemi svého vzniku. Expozice je doplněna o čtyři maorské portréty z Museum of New Zealand Te Papa ve Wellingtonu  a o rané Lindauerovo dílo z českých zemí (náboženské obrazy a portréty plzeňských měšťanů). Diváci tak poprvé mohou na jednom místě shlédnout malířovu evropskou tvorbu i pozdější portréty maorských obyvatel, které ho nejvíce proslavily. Na výstavě jsou prezentovány i dobové fotografie a maorské artefakty, které Lindauer zasílal na počátku 20. století do Prahy Vojtěchu Náprstkovi. Lindauer prožil na Novém Zélandu většinu svého života: odešel tam v roce 1874 jako pětatřicetiletý a zůstal tam až do své smrti v roce 1926.

„Není přílišným překvapením, že Lindauerův příběh oslovuje tak velké množství lidí. Působivé jsou nejen samotné obrazy maorských náčelníků, ale i jejich osudy. Výstava ukazuje na čtyři desítky těchto příběhů a také jeden přímo samotného autora, díky kterému víme, že evropské hodnoty mají sílu uspět i na druhé straně zeměkoule. Inspirováni tímto přístupem jsme se pustili do objevování pestrých osudů a důležitých lidí našeho kmene, které vyobrazili současní malíři, jako je Jan Mikulka, Jan Uldrych, Alžběta Josefy, Zdeněk Trs, Jiří Bouma nebo Aleš Brázdil pro výstavu Tvář Plzně v DEPO2015,“ prozrazuje programový ředitel Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015 Jiří Sulženko.

Výstava Gottfrieda Lindauera potrvá do 20. září 2015 ve výstavní síni Masné krámy a dvakrát v týdnu je otevřena i ve večerních hodinách (denně kromě pondělí 10–18 hodin, ve středu a v sobotu do 20 hodin).



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka