Vzácný barokní dům na náměstí v Úterý může být brzy ruinou

Malebné městečko Úterý mezi Plzní a Karlovými Vary může přijít o jednu ze svých kulturních památek. Měšťanský dům na nároží historického náměstí je staticky narušený a hrozí zřícení jeho sklepů.

Cílená propagace v Plzni

Zachránit se ho snaží místní spolek Bart.

Dům Na Růžku, nebo také Turbovna, jak bývá po bývalém majiteli nazýván, je jednou z 25 kulturních památek v centru městské památkové rezervace, vyhlášené v roce 19921. Dům samotný je pod ochranou památkářů již od roku 19582. Historické náměstí sloužilo jako kulisa pro několik filmových děl, mezi nejznámější patří seriál Zdivočelá země nebo film Habermannův mlýn.

„Dům Na Růžku je od konce 2. světové války v podstatě neobydlen. Jako děti jsme do něj lezli a hráli si tam. Poslední majitel bohužel neměl prostředky na jeho údržbu a dům nakonec skončil v exekuční dražbě,“ říká jeden ze zakladatelů spolku Bart Petr Strádal. O dům dlouhou dobu nikdo neměl zájem. Pustit se do časově a finančně náročné obnovy si netrouflo ani místní zastupitelstvo. Impulsem pro jeho záchranu byla až velkorysá nabídka soukromé půjčky, která umožnila Úterskému spolku Bart dům získat a zahájit potřebné práce.

Za dva roky, co Turbovnu vlastní, se jim podařilo pomocí dobrovolnických brigád vyčistit zahradu a vyklidit interiéry, díky podpoře Nadace VIA a Plzeňského kraje obnovit zřícenou klenbu v průjezdu, provizorně zastřešit sousední proluku a opravit krov na části objektu. Na jednodušší práce využívají pracovníky poskytnuté úřadem práce, odborné činnosti přenechávají místním firmám. Na podporu záchrany domu uspořádali také několik kulturních akcí, své aktivity prezentují také v širokém okolí. 

 „JSEM NA SPADNUTÍ!“, volá dům o pomoc

Po několika pokusech se členům spolku konečně podařilo sehnat zkušeného statika, který se specializuje na sklepy tesané ve skále a důlní díla. Ten bohužel zjistil, že statické narušení sklepů je natolik závažné, že domu hrozí zřícení. Po dohodě s památkáři a se stavebním úřadem byl proto vyhlášen havarijní stav a začaly práce na jeho okamžitém zabezpečení. Jejich financování se spolek snaží zajistit všemi možnými způsoby – minulou sobotu uspořádal v místním koncertě benefiční adventní koncert, vyhlásil veřejnou sbírku, připravuje crowdfundingovou kampaň. Spolek také podal žádost o finanční podporu na Ministerstvo kultury a připravuje žádosti na Plzeňský kraj – ani tyto příspěvky však nepokryjí veškeré náklady a je třeba zajistit prostředky na jejich spolufinancování.

Aktuální stav popsal předseda spolku Tomáš Kaiser: „Děláme vše pro to, abychom dům zachránili, bez něj si úterské náměstí nedokážeme představit. Naším hlavním úkolem je teď provizorní zajištění statiky sklepů a nosných zdí. Jde jen o to, jestli na to budeme mít...“

Každý může pomoci

Snahu Úterského spolku Bart o záchranu Domu Na Růžku je možné podpořit příspěvkem na účet veřejné sbírky s číslem 270507717/0300. 

Další informace o spolku a jeho aktivitách jsou k dispozici na webové stránce http://bart.utery.eu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 14.12.2016 14:02



2 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka