Welcome centra v kraji dají lidem šanci na nový život

Plzeňský kraj nesouhlasí s kritikou některých politiků. Welcome centra neodvádí obyvatele ostatním krajům ČR, naopak jeho účelem je dát šanci na uplatnění a důstojný život v Plzeňském kraji kvalifikovaným Čechům nebo cizincům.


„Prostřednictvím Welcome center bychom rádi lidem, kteří nemohou najít uplatnění ve své zemi nebo ve svém kraji, nabídli důstojné podmínky k životu v kraji Plzeňském. Nechceme ostatním krajům ČR brát obyvatele, v našem zájmu je zajistit především to, aby lidé neodcházeli do zahraničí s celými rodinami. Aby zde zůstali a žili spokojený život bez obav o práci, bydlení nebo vzdělání svých dětí, “ doplňuje hejtman Bernard.

Nedostatek zdravotních sester v krajských nemocnicích, pracovníků v zařízeních poskytujících sociální služby, ale i kvalifikovaných technicky vzdělaných lidí přivedl vedení Plzeňského kraje k myšlence konceptu nájemního bydlení a tzv. Welcome centra pro Plzeňský kraj. Úloha kraje v projektu je zcela nezpochybnitelně pouze v roli zprostředkovatele, nikoli v roli toho, kdo z veřejných prostředků chce financovat lepší podmínky pro život cizinců než vlastních obyvatel.

„Chceme především snížit počet agenturních zaměstnanců, kterých je v současnosti u nás v kraji zhruba 40 tisíc.  To považuji, vzhledem k počtu obyvatel 570 tisíc, za vysoké procento. Proto hledáme, zdůrazňuji kvalifikované, pracovníky, kteří budou ochotni přijít do Plzeňského kraje s celou rodinou včetně dětí a usadit se zde natrvalo. Zprostředkujeme jim nájemní bydlení, které si budou sami hradit z vlastních prostředků, jež si zde v kraji vydělají. Zajistíme jim jazykovou kvalifikaci a také umístění dětí do škol a školek. Stejné podmínky platí pro Čechy i cizince,“ vysvětluje hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard s tím, že natrvalo žijící lidé jsou přínosem pro kraj. „Na místě, kde se tito lidé usadí, jim záleží. Naproti tomu agenturní zaměstnanci jsou často problémoví a bývají spojováni s kriminální činností,“ doplňuje.
Nájemní bydlení pro všechny, kteří mají nebo v budoucnu budou mít zájem v Plzeňském kraji žít, kraj zajistí pouze jako zprostředkovatel přes obce i další subjekty, které mohou nájemní bydlení nabídnout. „Rozhodně nepůjdeme cestou financování bydlení cizincům na úkor vlastních obyvatel,“ zdůrazňuje hejtman Josef Bernard.

Plzeňský kraj již zkušenost se zaměstnáním cizinců má. „V nemocnici ve Stodě již pracují první zdravotní sestry z Ukrajiny. Kraj má v tomto případě roli zprostředkovatele práce i bydlení. V tomto trendu chceme pokračovat,“ uzavírá Josef Bernard.




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 14.08.2017 14:10



2 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka