Z památkové péče a dějin staveb - konference pro širokou veřejnost v Plzni

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Plzni pořádá v pondělí 7. září odbornou konferenci.

Jarní servisní akce AUTO CB

 je dílčím příspěvkem NPÚ k projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 a současně připomene nedožité devadesáté páté narozeniny doc. Ing. arch. M. Radové-Štikové.

 Konference, přístupná i široké veřejnosti, se bude konat v domě U Zlatého slunce v Plzni (Prešovská 7, sídlo NPÚ ÚOP v Plzni) v pondělí 7. září od 9:30. Program konference je záměrně pestrý, aby se - i když jen útržkovitě a ve skromných podmínkách jednodenního setkání - alespoň naznačila šíře odborného záběru, jež je pro dnešní památkovou péči typická a žádoucí.

Výstava a program konference

M. Radovou-Štikovou, nositelku státní ceny za památkovou péči za rok 2003, si plzeňské pracoviště Národního památkového ústavu připomíná v rámci projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 výstavou fotografií Dialog tvarů v románské architektuře, která potrvá do listopadu tohoto roku.

Na konferenci zazní tyto příspěvky: Exkurze studentů Fakulty stavební ČVUT v Praze do Cách a okolí s M. Radovou-Štikovou v roce 1965 (Vojtěch Láska), Pivovarská vodárenská věž v Plzni (Jiří Škabrada), Středověká kvádříková rezidence dvora v Praze-Lysolajích (Tomáš Dittrich), Oltářní menza v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Rousínově (Eva Volfová), Význam díla Johanna Venuta pro české stavebněhistorické bádání (Ladislav Svoboda), Kostel v Nezamyslicích a jeho stavební vývoj ve středověku (Roman Lavička), Sklípkové klenby v Chomutově a Kadani - stav v roce 2015 (Jaroslav Pachner), Povrchové úpravy kamene - součást architektonického dědictví - problém památkové péče (Miloš Solař), Architekt jako památkář (Vít Jesenský).

Kdo byla doc. Ing. arch. M. Radová-Štiková, CSc.?

Nedožité devadesáté páté narozeniny doc. Ing. arch. M. Radové-Štikové, CSc. (Terst 7. 6. 1920 - Praha 28. 12. 2003) vyvolaly u nás i v cizině častější vzpomínky na ni i na dobu, kdy předávala své hluboké znalosti z dějin evropského urbanismu, stavitelství a architektury, metod vědecké práce a z památkové péče studentům Stavební fakulty a Fakulty architektury Českého vysokého učení technického v Praze. Žáci a přátelé M. Radové-Štikové jsou dnes všude, kde jde o vážný výzkum, průzkumy a dokumentaci památek a jejich ochranu. Ke své učitelce se rádi hlásí; s větším odstupem času si zpravidla lépe než v studentských letech uvědomují, jak je natrvalo obohatila a inspirovala nejen profesně, ale často i lidsky (např. Petr Macek: Za paní docentkou Radovou, Průzkumy památek 1/2004; Jiří Škabrada: Vzpomínky na paní docentku, Zprávy památkové péče 2/2004; Vojtěch Láska: K výročí nedožitých 90 let doc. Radové-Štikové, Zprávy památkové péče 6/2010; Petr Chotěbor: Kroužek docentky Radové, Zprávy památkové péče 6/2010).

Závěr konference je vyhrazen proklamaci na záchranu stodol s krovem na kobylu, specifického a dnes velmi ohroženého druhu lidových staveb v jihozápadních Čechách, kterou uvede přední znalec staré stavební kultury prof. Ing. arch. Jiří Škabrada, CSc.

Odbornou i laickou veřejnost zve na konferenci ředitel NPÚ ÚOP v Plni ing. arch. Jan Kaigl


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka