Za velikonoční nákupy lidé z kraje utratili víc než loni

Stejně jako každý rok gradovaly i v letošním roce před Velikonocemi nákupy potravin spojované nejen s pečením beránků a mazanců, ale také například s tradicí barvení vajíček.

Cílená propagace v Plzni

Z průměrného měsíčního šetření spotřebitelských cen potravinářských výrobků vyplývá, že v dubnu stál nákup 10 kusů vajec obyvatele Plzeňského kraje 33,60 Kč, což je o téměř 21 % více (o 5,80 Kč), než tomu bylo ve stejném období roku 2016. V letošním roce pocítili obyvatelé zdražení vajec téměř na celém území České republiky. Výjimkou byli obyvatelé kraje Vysočina, kde cena vajec meziročně klesla o 1,0 %. Nejvíce si za 10 ks vajec museli připlatit v Olomouckém kraji, kde se cena pohybovala těsně nad hranicí 36 Kč, naopak nejnižší hodnota byla mapována v kraji Pardubickém a to 30,40 Kč. Nejvíce markantní zdražení se projevilo ve Středočeském kraji, kde se cena vajec meziročně navýšila téměř o čtvrtinu (o 6,69 Kč).

Přestože se recepty na tradiční velikonoční dobroty mohou lišit a každá rodina má své osvědčené triky jak docílit nejlepší chuti i vzhledu, základní suroviny bývají stejné. Pro porovnání cen surovin k upečení třeného velikonočního beránka tak bylo počítáno s 200 g cukru, 250 ml mléka, 140 g másla, 350 g mouky, 4 vajíčky a kypřícím práškem do pečiva. Stejně jako u ceny vajec se i zde projevilo meziroční zdražení potřebných surovin, zejména pak másla a cukru. V Plzeňském kraji vyšlo upečení beránka na 54,17 Kč, což je pátá nejnižší hodnota v mezikrajském porovnání a zároveň mírně podprůměrná hodnota ve srovnání s celorepublikovou hodnotou (54,91 Kč). Za nákup potřebných surovin utratili nejvíce obyvatelé na Vysočině, kde cena přesáhla 57 Kč. Naopak v Karlovarském kraji nepotřebovali lidé na nákup výše uvedených produktů ani 53 Kč.

Pokud by se tedy za tradiční velikonoční nákup považoval nákupní košík s 10 ks vajec a potravinami v potřebném množství na upečení beránka, vycházely Velikonoce nejlevněji v Pardubickém kraji (83,78 Kč) a nejdráž na Vysočině (92,46 Kč). Plzeňský kraj se s hodnotou 87,77 Kč umístil pod celorepublikovým průměrem, který činil 88,41 Kč.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 18.04.2017 14:00



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka