Zaměstnavatelé se s krajem shodli na potřebě interfiremního vzdělávání

Představitelé Plzeňského kraje (PK), Paktu zaměstnanosti PK a Úřadu práce podnikli další cestu po významných zaměstnavatelích regionu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Stále více se ukazuje, že ve snaze získávat nové zaměstnance se budou muset firmy zaměřit kromě nabírání nových absolventů odborných středních a vysokých škol na interfiremní vzdělávání. Konkurence v získávání nových zaměstnanců se totiž ukazuje v tomto regionu jako enormní a prakticky každá z rozvíjejících se firem se potýká s jejich velkým nedostatkem. To se potvrdilo i ve firmách JTEKT Czech Republic s.r.o. a STREICHER, spol. s.r.o., jíž navštívil hejtman Rudolf Špoták v doprovodu náměstka pro oblast regionálního rozvoje, IT a evropské záležitosti v polovině tohoto týdne.

Společnost JTEKT Czech Republic s.r.o., která vyrábí systémy řízení pro automobily Toyota, Peugeot, Citroën, Renault, Nissan a Volkswagen v ročním objemu 3 miliony kusů, zaměstnává více než 800 zaměstnanců, z toho 10 procent agenturních. Svoji zaměstnavatelskou strategii staví na zajištění co největšího počtu kmenových zaměstnanců. V poslední době také nabrala také přicházející pracovníky z řad uprchlíků z Ukrajiny, které proškolují jejich krajané pracující v JTEKTu už více let. Přesto podle vyjádření generálního managera Jana Jiříka firmu trápí nedostatek kvalifikovaných i nekvalifikovaných pracovních sil, ty kvalifikované zejména v pozicích údržbářů a elektrikářů. „Školský systém nedokáže uspokojit tuto poptávku. Část tohoto úkolu je také na firmách, které si musí zaměstnance nejenom sehnat, ale také si je vychovat a odborně proškolit v rámci interfiremního vzdělávání,“ řekl během diskuse přítomným hejtman Rudolf Špoták a poukázal na to, že i stát by měl tímto směrem napřít svoji pomoc a motivovat firmy pro získávání pracovníků dlouhodobými grantovými programy. S jeho názorem se v následné diskusi ztotožnili jak představitelé firmy, tak Úřadu práce a Paktu zaměstnanosti PK. Pavla Janovská, ředitelka odboru zaměstnanosti a EU plzeňského Úřadu práce, v této souvislosti upozornila na možnost čerpat finanční prostředky z programu určeného na podporu odborného vzdělávání zaměstnanců (POVEZ), v němž je v tomto roce ještě dostatek finančních prostředků a jde o poslední možnost, kterou mohou firmy využít.  

Rovněž společnost STREICHER s.r.o., která nejen patří k významným zaměstnavatelům kraje, ale doslova vzorným a příkladným firmám v oblasti spolupráce se školami a kde se fluktuace zaměstnanců pohybuje pod jedním procentem za rok, hledá pro svoji zakázkovou výrobu v oblasti strojní svářeče, zámečníky a další odborné profese. Specializuje se na výrobu vakuových a tlakových systémů pro průmyslová odvětví, jako je metalurgie, chemický, farmaceutický a polovodičový průmysl. Se školami spolupracují v 35 studijních oborech a řada z nich podle jednatele společnosti Jiřího Lopaty ve firmě zůstává. Studentům nabízí firma rovněž stipendijní program, studentům VŠ pak i výběr témat pro bakalářské a diplomové práce. „Žáci u nás získávají potřebnou praxi a profesní dovednosti pro výkon budoucího povolání,“ zdůraznil J. Lopata s tím, že se společnost zaměřuje i na žáky středních a základních škol. Prostřednictvím přednášek jejich odborníků na odborných učňovských a středních školách i například formou technického kroužku na ZŠ Štěnovice. 

Stejně jako společnost JTEKT Czech Republic s.r.o. projevila i STREICHER s.r.o. silný zájem spolupracovat s Paktem zaměstnanosti PK na popularizaci technických oborů mladé generaci. 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 02.03.2023 08:05



5 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka