Západočeši jsou na chvostu žebříčku ve sběru úsporných zářivek

Tuzemské domácnosti a firmy v loňském roce sebraly a předaly k recyklaci 734 tun světelných zdrojů.

Jarní servisní akce AUTO CB

 „To představuje téměř pět milionů kompaktních a lineárních zářivek, výbojek a LED světelných zdrojů,“ bilancuje působení kolektivního systému Zuzana Adamcová, zástupkyně společnosti EKOLAMP. Vyplývá to z výsledků loňského hospodaření společnosti EKOLAMP, která zajišťuje zpětný odběr a zpracování osvětlovacích zařízení. Čechům se daří dosahovat nadstandardní míry recyklace „úsporek“: „Již nyní plníme limity Evropské unie pro sběr světelných zdrojů, které Česká republika teprve chystá zavést,“ dodává Zuzana Adamcová.


V 734 tunách světelných zdrojů může být obsaženo více než 25 kilogramů toxické rtuti, která je uvnitř světelného zdroje neškodná a pro svícení nutná. Právě rtuť je však třeba ekologicky zpracovat. „Tak velké množství rtuti by teoreticky mohlo ve volné přírodě znečistit vodu v objemu téměř dvou slapských přehrad či 79 Máchových jezer,“ dodává Zuzana Adamcová.


Lídrem ve sběru jsou Královéhradecký kraj a Praha

Nejvíce úsporek se sebralo v Praze, Moravskoslezském a Středočeském kraji. Nicméně, v přepočtu sesbíraných světelných zdrojů na jednoho obyvatele je ve sběru lídrem Královéhradecký kraj a Praha, kde lidé odevzdali dvojnásobek úsporek než na jihu Moravy, Pardubicku, Ústecku či Vysočině.  Obyvatelé obou západočeských krajů na tom nejsou nic moc, Plzeňský kraj je na 10. místě, sousední karlovarský dokonce poslední čtrnáctý.


V českých domácnostech denně svítí 64 milionů světelných zdrojů: převažují klasické wolframové žárovky (42 %), ale jejich počet meziročně klesá ve prospěch úspornějších typů osvětlení: kompaktních zářivek (28 %) a LED světelných zdrojů (10 %). Na jednu domácnost připadá průměrně patnáct světelných zdrojů, přičemž za rok lidé nakoupí zhruba čtyři kusy a vyřadí alespoň tři. Vyplývá to z průzkumu společnosti EKOLAMP, který proběhl mezi 1219 respondenty.


Češi třídí, ale nesmí to být daleko: ujdou maximálně 1382 metrů

O umístění sběrného místa mají povědomí dvě třetiny Čechů. Sběrné místo by ideálně chtěli do 1382 metrů od domova. V praxi však úsporky recykluje zhruba jen 50 procent obyvatel. „Pokud je sběrné místo vzdálenější, obvykle zářivky skončí v popelnici. Na skládky komunálního odpadu se tak neekologicky vyhodí polovina zářivek, které pak ohrožují životní prostředí toxickou rtutí,“ dodává Zuzana Adamcová. 


V Česku je nyní k dispozici přes 4200 sběrných míst. Vyřazené úsporné zářivky lze vrátit v obchodech s elektronikou, ve sběrných dvorech obcí či do malých sběrných nádob, které se nacházejí v obchodních centrech, na úřadech nebo v řadě firem. Nejbližší sběrné místo je možné dohledat na www.ekolamp.cz. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka