Západočeská metropole chystá velký projekt Plzeň 2018, připomene státní výročí

Cyklus zajímavých událostí připomínajících 100. výročí vzniku samostatného československého státu připravuje na rok 2018 Plzeň.

Jarní servisní akce AUTO CB

Významné výročí se promítne do dramaturgie tradičních akcí města s vyvrcholením v říjnu 2018, kdy se uskuteční dvoudenní Plzeňské oslavy vzniku republiky.  Město připravuje mimo jiné ples ve stylu první republiky, výstavy věnované divadlu a slavným hereckým osobnostem první republiky, chybět nebude ani připomenutí 100 let od narození herce Miroslava Horníčka, fotografa Viléma Heckela či Bohumila Konečného (Bimba).  Atraktivní  akcí pro celou rodinu či školy bude několikaměsíční výstava v DEPO2015 věnovaná příběhům a životnímu stylu pěti generací plzeňské rodiny od první republiky po současnost. Slavnostní program roku 2018 obohatí i řada zajímavých výstav pořádaných institucemi zřizovanými Plzeňským krajem a projekty místních spolků či sdružení.  Návrh programu oslav schválila Rada města Plzně.

„Události října roku 1918 představují i v dnešní době klíčový moment pro formování novodobého českého státu. Významného 100. výročí vzniku samostatného Československa navrhuje vedle vlády České republiky, dalších českých měst a subjektů s celostátní působností využít i město Plzeň. Cílem je především posílit pocit hrdosti a sounáležitosti občanů s městem včetně vědomí odpovědnosti za zděděné i vytvářené hodnoty prostřednictvím událostí a osobností, ale rovněž specifik lokálního kulturního dědictví,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa.

Plzeň se k oslavám vzniku samostatného Československa přihlásila poprvé v roce 2006 speciální jednodenní akcí. Ta nabídla lidem příležitost podívat se do muzeí, galerií, kulturních zařízení a na historické památky za symbolické vstupné nebo zdarma, a v podvečer vyvrcholila vzpomínkovým setkáním u Památníku národního osvobození a sochy T. G. Masaryka s následným lampionovým Průvodem světel až na náměstí Republiky. „Od té doby se každoroční Plzeňské oslavy vzniku republiky staly tradiční městskou akcí s hojnou návštěvností, na jejíž organizaci se kromě města podílejí i tři desítky místních subjektů,“ uvedla Jana Komišová, vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně.

V roce 2018 mají být Plzeňské oslavy vzniku republiky dvoudenní a budou vyvrcholením celoročního projektu, a to ve dnech 27. a 28. října 2018. Nabídnou tradiční program neboli tři desítky kulturních institucí, pamětihodností, zajímavých míst nebo zahrad i vybraných sportovišť se vstupem za symbolických 28 korun nebo zdarma, bude během nich mimořádně vystaven originál rukopisu Tylovy hry Fidlovačka s textem písně Kde domov můj (české národní hymny), na programu bude i originální koncert věnovaný hudbě první republiky a chybět nebude ani československý večírek v Pekle. Program doplní také pochod 28 plzeňských kilometrů pořádaný  Klubem českých turistů, jízdy historickými vozy PMDP, společně zazpívaná hymna na náměstí Republiky, slavnostní ohňostroj a další zajímavosti. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka